Mitt under klimatförhandlingarna meddelade Danmarks miljöminister Connie Hedegaard i dag, onsdag, att hon avgår som ordförande för klimatmötet. Tidigare i veckan gjorde hon ett starkt utspel på ett möte med facket och andra civila organisationer.

Sven Nyberg, som skrivit LO:s klimatpolitiska program, var med på mötet måndags kväll vid halv sju tiden.

Då samlade Connie Hedegaard de civila organisationerna, däribland facket, i Bella center där klimatförhandlingarna sker. Enligt Sven Nyberg sa hon:

– Jag är mycket uppriktigt nu, ni måste pressa era regeringar allt vad ni kan för att få tillstånd ett heltäckande avtal. Annars kommer det inte att bli något avtal alls.

Förvånande skärpa
Den danska miljöministern upprepade flera gånger vikten av att de civila organisationerna satte hård press.

Hennes starka ord förvånade den Sven Nyberg.

– Jag blev förvånad över att hon som är ordförande för en sådan här stor FN-konferens gjorde ett sådant starkt utspel, säger han.

Det var i dag, onsdag, som Connie Hedegaard i plenum meddelade att hon avgår som ordförande. Hon ersätts av den danska statministern Lars Lökke Rasmussen.

Enligt tidningen The Guardian sa Connie Hedegaard att det är bättre om statsministern tar över med tanke på att det kommer så många stats- och regeringschefer till förhandlingarna.

Spekulationer
Den svenska miljöministern Andreas Carlgren säger till Rapport att hennes avgång varit planerad sedan länge och att det inte finns något dramatiskt i hennes beslut.

Men i och med att ingen kände till det innan så har beskedet satt igång spekulationer.

Klimatförhandlingarna har varit svåra eftersom de varit stora motsättningar mellan industriländerna och länderna i den så kallade G77-gruppen där u-länderna är med.