Svenska elever är dåliga att räkna, visar en internationell undersökning som omfattar tio länder. Sverige kom nia och hade alltså bara två länder efter sig.
 

 

I den gamla pluggskolan fick vi minsann lära oss att räkna. Det var innan det kom flum som mängdlära: Karin har cirka ett kilo äpplen. Det ska vara exakt: 0,9 eller 1,1 hektogram.

När jag gick på folkhögskola delades vi in i tre mattegrupper. Den grupp som var sämst fick den mest oprövade läraren. Han stod framme vid katedern och kliade sig i skallen så att håret blev vitt av kritan. På rasten gick han hem och frågade frun och kom tillbaka med en liten lapp och skrev upp allt på tavlan. Den bästa gruppen hade också den bästa läraren. Avståndet ökade mellan grupperna, ett exempel som gott kunde ha åberopats vid pedagogikundervisningen på samma skola.

Som på den gamla goda tiden
Jan Björklund, kommendör för den svenska skolan, måste övertyga finansminister Borg om att införa utsläppsrätter i skolan. Alltså: bara de som kan det där med kvadratrötter och geometri ska släppas ut på skoltrappan på examen. Som det var förr, när latmaskarna fick droppa av från läroverket genom bakdörren.

Det krävs inga avancerade matematiska kunskaper för att bedriva räkneövningar kring de borgerliga småpartierna. Jag syftar nu på resultaten i SCB:s novembermätning, som måste dra ett täcke av dysterhet över den svenska borgerligheten. Här några tal som samtidigt är exempel på en dynamisk pedagogik som bör prägla tiotalet.

1. Om Thorbjörn Fälldin var 1,80 m, hur lång är då Maud Olofsson?

Metod: Jämför valresultatet 1973 (25,1) procent med SCB-siffran (5 procent).

2. Om Bertil Ohlin vägde 75 kilogram, hur mycket väger då Jan Björklund?

Metod: Jämför valresultatet 24 procent med SCB-siffran 6,5 procent.

Sänd in svar till ordgatan@telia.com. Först öppnade rätta lösning belönas med en bok.

Panik
Vid den här tiden för tio år sedan var det nästan panik. Det fanns experter som varnade för att flygplan skulle störta, att hissar skulle stanna och att mikrovågsugnar skulle lägga av. Värmeverken skulle slås ut och tevesändningarna upphöra. Att följa nyhetssändningarna var som att se Discovery, typ Jättekatastrofer.  När man gick över från 1999 till 2000 skulle nämligen datorerna drabbas av fnatt.  Det satsades många miljarder på förebyggande arbete och en del avbeställde flygplansstolen. Tolvslaget passerades men inget hände. Hissen funkade som vanligt och det gick att göra gröt i mikron.

Inför 2010 kan man uttrycka förhoppningen att detta inte händer:

# Främlingsfientliga Sverigedemokraterna får plats i riksdagen.

# Italien vinner fotbolls-VM.

# Reinfeldt får bo kvar i Sagerska huset.

# Skavlan börjar sändas på engelska.

# Andreas Carlgren vill rädda miljön genom att bygga motorvägar på Gotland.

# Jag blir åter förbigången som värd för Sommar.

Nästa vecka: Tiger Woods putt & putt Cristina Husmark Pehrsson.

 

 

Peter Swedenmark