Många unga utan jobb syns inte i statistiken. Nu startar ett projekt som ska leda dem till korta anställningar. Med förhoppningen att få in dem på arbetsmarkanden.

Tusentals unga syns inte i statistiken hos vare sig arbetsförmedlingar eller kommuner. Bara i Stockholms län har 30 procent av 20-åringarna inte avslutat gymnasiet. Många av dem kan komma att bli målgrupp för projektet Unga in. Ett projekt som ska få ut  osynliga unga på en synlig marknad. Föt exakt hur många de är vet ingen. Bristfällig statistik är en del av problemet, enligt projektledare Elna Olsson.

Verksamheten riktar sig till unga mellan 16 och 24 år som inte jobbar, studerar eller har ”annan känd sysselsättning”. De ska bland annat få en mentor, erbjudas studie- eller yrkesvägledning och korta jobb hos arbetsgivare som behöver tillfällig hjälp.

– Det blir antagligen inom yrken där det finns många unga till exempel vård och handel, säger Elna Olsson.

Hon berättar att de kommer att utforma ett kompetensbrev som en slags validering för den unge efter en kortare anställning, för att hon eller han ska få referenser och kunna ta sig vidare på arbetsmarknaden.

– Många har ju ingen arbetslivserfarenhet alls, säger Elna Olsson.

Projektet har precis satt igång och kommer att pågå till 2012. Men än finns vare sig unga eller jobb.

– Vi kommer att undersöka var jobben finns bland våra nätverk under projektets gång. Och vi ska ut och leta unga. Vi samarbetare med Gymnasieslussen som kan lotsa dem som hoppat av skolan vidare till oss, säger Elna Olsson.

Initiativ till projektet tog Fryshusets vd Anders Carlberg och Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist under förra året. Utöver dem står Stockholms stad och organisationen Friends bakom projektet, som finansieras av Europeiska socialfonden, Arbetsförmedlingen och kommunen.