Tanken att sjukskrivna ska tillbaka till arbete är bra, men det förutsätter att vi får rehabilitering, säger Anna Kernell.
 

Handläggaren på Försäkringskassan drog sig för samtalet. Men beskedet måste fram, och till slut lyfte hon på luren:
– I januari är dina dagar slut. Du blir utförsäkrad.

Anna Kernell, som lider av fibromyalgi, insåg att hon är en av 54.000 som åker ut ur sjukförsäkringen nästa år. Inte därför att de har blivit friska, utan därför att regeringen infört en tidsgräns för ersättningen.

Liksom andra utförsäkrade ska hon gå till arbetsförmedlingen och skrivas in i det nya introduktionsprogrammet, där långvarigt sjuka ska få hjälp tillbaka till arbetsmarknaden. Tackar hon nej får hon inget aktivitetsstöd.

Det är bara det att Anna Kernell redan har ett jobb. Hon arbetar i själva verket så mycket hon kan. Tre, fyra timmar om dagen sitter hon vid datorn i sitt hem i Kalmar och läser korrektur eller gör översättningar från engelska. Mest facktexter: programvara till mobiltelefoner, marknadsföringslitteratur och bruksanvisningar till allt från brödrostar till skördetröskor.

– Smärtan och tröttheten gör att jag måste ta många pauser, säger Anna Kernell. Att jag arbetar hemma gör att jag kan anpassa jobbet till sjukdomen.

Kronisk sjukdom
Anna Kernell kommer i bästa fall upp i ett halvtidsarbete. På den andra halvan har hon förlängd sjukpenning.

Försäkringskassan, som utredde Anna Kernells arbetsförmåga hösten 2007, kom fram till att just halvtidsjobb är det mesta hon klarar. Hennes sjukdom är kronisk, och därför borde hon ha sjukersättning på halvtid. Alltså en permanent ersättning från sjukförsäkringen i stället för sjukpenning.

Men ingenting hände.

– Våren 2008 sa en ny handläggare samma sak: att jag borde ha sjukersättning. Men tiden gick, och handläggaren gick på semester.

Den 1 juli 2008 ändrades reglerna. Nu beviljas sjukersättning bara om det står klart att arbetsförmågan är borta för gott, och det kan en läkare sällan garantera.

Vid årsskiftet är Anna Kernells sjukpenningdagar slut. Hon ser fram mot januari med växande oro.

– Efter fyra års väntan får jag komma till länets enda smärtklinik, som finns i Västervik 14 mil från Kalmar. Där ska jag påbörja en krävande rehabilitering.

– Dessutom ska jag träffa en ny psykolog. Och opereras för struma.

På gränsen
Vid sidan av detta ska alltså Anna Kernell arbeta på halvtid – vilket ju, enligt försäkringskassans bedömning, är gränsen för vad hon orkar. Och dessutom delta i introduktionsprogrammet på halvtid.

Strumaoperationen ska enligt läkarna följas av tio dagars sjukskrivning. Men som utförsäkrad kan Anna Kernell inte få någon sjukpenning, om hon så skulle bryta både armar och ben. Hon har bett att få skjuta på introduktionsprogrammet, men fått nej.

Hur stort aktivitetsstöd Anna Kernell kommer att få är osäkert. Hon är egen företagare, och a-kassan, som ska räkna ut aktivitetsstödet, har inte kunnat ge besked. Lägsta ersättningen på heltid är knappt 4.000 kronor i månaden efter skatt, och Anna Kernell kan få nöja sig med hälften av det.

Pressen ökar
Ett är säkert: Anna Kernells inkomst kommer att minska. Bekymrad konstaterar hon att det ökar pressen på hennes man. Efter ett år av arbetslöshet arbetar han nu som säljare med prestationslön.

– Tanken att de som är sjukskrivna ska tillbaka till arbete är självklart bra, säger Anna Kernell. Men det förutsätter att de får rehabilitering, vilket jag och många andra inte har fått.

– Regeringen börjar i fel ände när den inför en tidsgräns. Vi som har gått med våra sjukdomar i åratal utan hjälp ställs plötsligt utan försörjning.

Anna Kernell vill arbeta. Länge försökte hon att fortsätta som vanligt trots sjukdomen. Många burkar värktabletter har gått åt.

Till slut gick det inte. Sjukdomen tar på både kroppen och humöret. Att berätta om detta är tungt, och när samtalet med LO-Tidningen är över kommer tröttheten och smärtan.

– Det får det vara värt, säger Anna Kernell tappert. Någon måste ju berätta. De sparkar på dem som redan ligger.

 

 

FAKTA / 2010 åker 54.000 ut
17 000 personer blir av med sin ersättning i januari, 54 000 under hela nästa år. De ska anmäla sig hos arbetsförmedlingen och delta i det nya introduktionsprogrammet. De hänvisas till a-kassorna för sin försörjning.