Regerande SM-mästaren Jorian Engelbrektsson kollar in utmanaren Jörgen Holms spel.
 

Lamporna blinkar, kulorna haglar och flipprarna räcker inte till. ”Hit the Jackpot” uppmanar spelets metalliska röst. Som om jag inte försökte.

Inte en flagga, inga vägvisare eller ens en skylt på dörren avslöjar att ett svenskt mästerskap pågår. Men i industrilokalen i Borås ekar musiken och rösterna från ett 70-tal flipperspel som uppmanar sina spelare att träffa jackpottar, förstöra slott och rymdskepp, eller att skjuta iväg nästa kula.

171 spelare från hela landet gör upp om mästartiteln. Med kuslig precision matar de kulorna rätt, och runt omkring mig smäller det som på en skjutbana, smällar som talar om att spelarna nått poänggränsen för frispel.

Jag själv är näst intill nybörjare och anmälde mig till SM efter att arrangörerna garanterat att charmen med tävlingen är att nybörjare möter mästare. Men alla omkring mig spelar som proffs.

– Det är kul att du är med. Det inte alla som vågar, och det är ju alltid kul med fler tjejer, säger Linda Eriksson, min motspelare i kvalet på spelet Cirqus Voltair.

Mansdominans
De flesta deltagare är män mellan 30 och 50. Linda Eriksson sticker ut. Hon är inte bara kvinna utan dessutom höggravid.

– Vi träffades genom flippret. Lärde känna varandra på tävlingarna, säger hon och nickar mot det blivande barnets far som kvalar några meter bort.

Vid de äldre flipperspelen, som är en egen classicgren, står veteranen Dan Bally Hagman som tagit sitt mellannamn från en nedlagd flippertillverkare. Han köpte sitt första flipper på 70-talet och har nu runt 120 stycken.

– En kula rullar aldrig samma väg två gånger. Flipper är ett väldigt fysiskt spel och det är skicklighet som avgör, är hans förklaring till flipperintresset.

Daglig träning

De seriösa spelarna tränar dagligen och har full kontroll. De fångar kulorna, siktar och träffar exakt det som ger mest poäng. Var man ska träffa är olika på de olika spelen, så det gäller att kunna varje spels regler. Det är en av flipperstjärnan Jorian Engelbrektssons specialiteter, men så är han också bäst i världen. 

Sverige är en framstående flippernation. Fem av fjorton i toppen på världsrankingen är svenskar.

– Men Jorian är överlägsen. Han slår mig nio gånger av tio, säger Per Holknekt, rankad tia i Sverige, men mer känd som modekungen bakom klädföretaget Odd Molly.

Fokuserad aggressivitet

Till publikens och sin egen förvåning slår han ändå ut världsettan i semifinalen. Men det räcker inte hela vägen. Per Holknekts dansande spelstil där han trippar med fötterna, hoppar och sträcker armarna i luften, räcker inte mot Jörgen Holms fokuserade aggressivitet i finalen. Bredbent, med hög adrenalinnivå och efter frustrerade utrop, tar han sin andra SM-titel.
 
– Det är kul att vinna, det var ju länge sedan sist, 2004, säger Jörgen Holm och tar emot guldmedalj, pokal och ära.

Jag känner mig också som en segrare. Plats 158 står det på resultatlistan. Jag kom inte sist!

 

 

FAKTA / Allt färre möjligheter till offentligt flipperspel

Sedan slutet av 90-talet minskar flipperspelen i offentliga lokaler. I stället ökar antalet klubblokaler där spelare och samlare har sina egna spel och träffas för klubbtävlingar.
Bara ett företag, amerikanska Stern, tillverkar fortfarande flipperspel och kommer med fyra nya titlar om året. Ett nytt spel kostar runt 45.000 kronor, medan begagnade går att hitta från 5.000 kronor och uppåt.