De kritiserade sjukskrivningsreglerna för svårt sjuka människor mildras. Cancerpatienter ska inte tvingas ut på arbetsmarknaden efter 180 dagar.

Den borgerliga regeringsalliansen backar efter den senaste veckans hårda kritik mot sjukförsäkringsreglerna. I en debattartikel häromdagen protesterade läkare och vårdpersonal mot att svårt cancersjuka personer tvingas ut på arbetsmarknaden.

Den 1 juli 2008 ändrades reglerna så att en person med sjukersättning efter 180 dagar måste söka jobb på hela arbetsmarknaden om bedömningen är att personer har arbetsförmåga. Från den regeln ska nu ett nytt undantag införas.

De borgerliga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har enats om att lägga fram en lagändring. Det ska ske redan på tisdag i nästa vecka genom ett initiativ i utskottet, meddelade de på en presskonferens på fredagen. Lagändringen innebär att personer som har en mycket allvarlig sjukdom och vars arbetsförmåga gradvis försämras ska undantas.

"Vill vara ödmjuk"
Redan i dag finns en del undantag i lagen. Det gäller sjuka som arbetar deltid men där det finns en plan för att återgå till heltid och sjuka som väntar på operation eller har en omfattande medicinsk behandling.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) var med på presskonferensen.

– Jag vill också vara ödmjuk. En sådan här stor lagstiftning kräver att man ständigt gör uppföljningar och ser över konsekvenserna. Nu ser vi när det gäller svårt sjuka personer att efter 180 dagar behöver vi fylla på för att skydda de personerna, sade hon.

– I övrigt fungerar rehabiliteringskedjan som det var tänkt.

Ingen självkritik
Husmark Pehrsson vill inte hålla med kritikerna som menar att regeringen slarvat med lagstiftningen, om man tvingas göra sådana här förtydliganden. Hon tycker inte att det fanns anledning till självkritik.

– Nej, det här är den största reformen som genomförts av sjukförsäkringen, konstaterade hon.

Socialdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att regeringen hanterat sjukförsäkringen slarvigt och ogenomtänkt under hela förändringen, och att hänsyn inte togs till att sjuka skulle hamna i kläm och försäkras ut. Undantaget som nu görs är marginellt och öppnar för ytterligare subjektiva bedömningar, anser partiet.

Förtydligandet i lagstiftningen som de borgerliga nu ska göra påverkar inte de drygt 50 000 människor som riskerar att bli utförsäkrade från sjukförsäkringen nästa år.

 

 

Från TT