Diana Sjöström skickar lakan genom mangeln. — Det är slitsamt men det är god kamratanda och jag har många trevliga arbetskamrater, tycker hon. 
 

Diana Sjöström är 24 år. Hon har bara haft tillfälliga jobb – timanställningar och vikariat.
— Jag vill ha ett fast jobb och känna tryggheten som det innebär, säger hon.

Ingrid Davidsson är 54 år – och luttrad.

– Jag känner mig inte tryggare om jag är fast anställd. Det finns inga säkra arbetsplatser längre, anser hon.

Båda två är tillbaka på det landstingsägda tvätteriet i Alingsås som vikarier. En brand i ett tvätteri i Varberg betydde jobb åt ett 30-tal vikarier i Alingsås.

– Jag hade just slutat mitt förra vikariat. Nio dagar senare ringde de och frågade om jag kunde komma tillbaka som timanställd, berättar Diana Sjöström.

Upp och ner
Då hade känslorna åkt berg- och dalbana. Veckan innan hon skulle ta ut sina två semesterveckor i somras fick hon veta att hon inte skulle få vara kvar. Hon blev riktigt ledsen.

– Jag hade tre veckor kvar. Jag tänkte på det hela semestern.

Ingrid Davidsson har nyss fått förlängt till den 14 februari. Diana Sjöströms vikariat tar slut den 13 december. Hon hoppas få det förlängt.

Ingrid Davidsson blev arbetslös efter elva år på Electrolux 1998.

– Det var första gången jag blev arbetslös och det gjorde mig faktiskt väldigt överraskad, berättar hon.

Dyrare säga upp i Italien
Det stod mellan fabriken i Alingsås eller Electroluxägda Zanussis fabrik i Vallenoncello i norra Italien. Ett år före nedläggningen utlyste Electrolux en tävling mellan fabrikerna.

– Vi jobbade häcken av oss. Vi vände minus till plus och var säkra på att vi hade vunnit.

Det hjälpte inte. Zanussis fabrik blev kvar. Det är dyrare att säga upp folk i Italien.

– Det var uppgjort i förväg. Electrolux ville bara suga ut det sista ur oss, säger Ingrid Davidsson.

Hon erbjöds jobb i Italien, men tackade nej. Hon var där några gånger i samband med flytten och blev avskräckt av den hierarkiska kulturen på arbetsplatsen.

Framtidsjobb blev krisyrke
Efter nedläggningen utbildade hon sig till ett framtidsjobb. Hon tog studielån och läste till produktionstekniker under två och ett halvt år. Först gick hon ett år på kunskapslyftet och skaffade kompetens för att söka till högskolan.

När hon var klar 2002 var produktionstekniker ett krisyrke. Det fanns inga jobb att söka. Och nu har ”bäst före-datumet” på utbildningen gått ut.

Ingrid Davidsson har haft alla möjliga jobb inom hemtjänsten, på järnvägen, på en bensinmack, som bingovärdinna och djurskötare på en djurpark.

De senaste åren har hon jobbat i Alingsås kommun som boendeassistent åt psykiskt funktionshindrade. ”Jag fick timvikariat och blev kvar”.

I våras bytte hon och blev sommarvikarie på tvätteriet. Och i september blev hon inkallad på nytt.

– Jag gillar att jobba, ganska oberoende av var jag är. Men jag skriver inga livstidskontrakt. Om jag får sluta här åker jag till Norge och söker jobb på oljeplattformarna i Nordsjön. Jag har tre barn. Den yngsta är 19 år. Jag är fri och kan dra iväg.

Vikarie
Diana Sjöström började på tvätteriet som sommarvikarie 2004. Hon blev kvar som timvikarie på hösten och vintern. Sedan flyttade hon till Malmö. Hon läste upp gymnasiebetygen på komvux. Därefter arbetade hon som timvikarie i barnomsorgen.

Kärleken förde henne tillbaka till Alingsås. Hon fick vikariat som brevbärare på Citymail. I september förra året hamnade hon på tvätteriet igen – först som timvikarie och sedan på vikariat med start- och slutdatum.

Nu har hon varit på tvätteriet i drygt ett år och hoppas på ett fast jobb.

– Det är tungt och slitsamt, men jag trivs jättebra, så jag hoppas på ett fast jobb till 100 procent. Om jag inte får det tänker jag utbilda mig till fritidspedagog.

 

 

FAKTA / 40 ton tvätt varje dag
Tvätteriet i Alingsås ägs av landstinget, det vill säga Västra Götalandsregionen.
40 ton tvätt passerar varje dag. Det är all sjukhustvätt från Västra Götalandsregionen och Värmland.
Tvätteriet har 300 anställda. 60 män och 223 kvinnor jobbar på Kommunals avtal.
Medellönen är 20 131 kronor. Kvinnorna tjänar något mer än männen. Det beror på att de har längre anställningstid.

FAKTA / Tvätteriet som brann
Natten till den 9 september brann Eko Tvätt i Varberg med knappt 30 anställda ner till grunden. Ett nytt tvätteri ska stå klart i maj.
Ingen har sagts upp. De anställda arbetar i tillfälliga lokaler och ser till att tvätten kommer till och från kunderna och de tvätterier som har tagit över tvätten från Varberg.
Kunderna är främst hotellen i Göteborg och Halland.