Två år efter förlusten i EU:s domstol kommer nu nästa bakslag. Denna gång handlar det om den ekonomiska efterräkningen.

Arbetsdomstolen dömer Byggnads och Elektrikerna att betala 550 000 kronor i skadestånd för att de satte det lettiska företaget i blockad. Till det kommer rättegångskostnader på cirka 2 000 000 kronor.

Svenskt Näringsliv välkomnar domen. Det är bra att det blir tydligare för facket att de måste följa EU-rätten, är arbetsgivarnas kommentar.

Lavals advokat Anders Elmér säger att han är glad över utgången och att domen är en upprättelse för företaget.

Men om glädjen är stor bland arbetsgivarna är reaktionerna från facket den motsatta.

– Facken straffas för att de har trott på den svenska lagstiftningen, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättskydd.

Han syftar på att Arbetsdomstolen tidigare har godkänt att facket tagit till stridsåtgärder mot det lettiska företaget Laval, vilket skedde i december 2004.

Nu har samma domstol dömt Byggnads och Elektrikerna att betala skadestånd till Laval.

Enligt Arbetsdomstolens nya dom var stridsåtgärderna en klar överträdelse av EU-rätten.

Detta ifrågasätter dock Dan Holke.

Reservationer
Av Arbetsdomstolens sju ledamöter opponerar sig två mot skadeståndet och en tredje ledamot anser att skadeståndet är för högt.

Facket befarar att det i framtiden blir svårare att slåss för kollektivavtal på utländska företag.

Stridsåtgärder har varit en metod för facken att syna utländska företag som de har misstänkt vara oseriösa. Domen, som kom i onsdags, innebär att möjligheterna att gå till Arbetsdomstolen begränsas i och med att den öppnar för dyra skadestånd för facket.

– Möjligheterna att bevaka arbetsmarknaden har blivit mindre, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Troligen kommer arbetsgivarna i framtiden allt mer att använda sig av domstolar för att pressa igenom sin vilja, misstänker han. Resultatet riskerar bli mer juridik och mindre förhandling.

Hans Tilly tror att domen också kommer att få konsekvenser för relationerna mellan olika fackförbund.

– Efter det här måste vi hålla samman mer inom LO-kollektivet. Det som bara har tyckt att det här varit ett problem för Byggnads ser nog att så inte är fallet, säger han.

"Rasism"
När Elektrikerförbundets avtalssekreterare Ronny Wenngren fick frågan om domen kan påverka avtalsrörelsen röt han till.

– Det är klart som fan att den gör! Vem har finansierat kampanjen? De här pengarna ska de som har startat kampanjen få betala, säger han och syftar på Svenskt Näringsliv.

Han liknar domen vid rasism.

– Det är förbannat dyrt att inte vara rasist. Om man står för alla människors lika värde då får man böta. Men det är det värt. Det betalar vi för att slippa vara rasister, säger Ronny Wenngren.

FAKTA / Laval i Vaxholm
PDen 2 november 2004 satte Byggnads det lettiska byggföretaget Laval i blockad i Vaxholm. En månad senare följde Elektrikerförbundet upp med stridsåtgärder.
PLaval hade ett lettiskt kollektivavtal. Företaget hävdade att arbetarna fick 109 kronor i timmen. Det har senare visat sig att de fick 30 till 40 kronor i timmen. Byggnads krävde svenskt kollektivavtal och att arbetarna skulle få 145 kronor i timmen.
PLaval försattes i konkurs våren 2005 och skolbygget avslutades av NCC.