Det märks att vi snart börjar närma oss jul. När jag skriver de här raderna har vi just avverkat första advent och genomfört en tradition som vi haft under många år inom vår familj. Som vanligt samlade jag och min fru Kerstin alla våra barnbarn till en gemensam vandring genom Stockholms city för att titta på julskyltningen.
 

 

När barnbarnen var små brukade vi avsluta med att äta något enkelt i Kungsträdgården, men det är lätt att se att tiderna förändrats! Att tempot blivit högre är uppenbart och som jag upplever situationen, har det i det närmaste blivit hysteriskt. Samtliga varuhus är igenproppade av kunder och köerna till kassorna är långa och de allra flesta tycks betala med kontokort.

Handelns utredningsinstitut utropar som vanligt att ”julhandeln slår nytt rekord”, jag vet inte för vilket år i ordningen.

Under den gångna veckan har jag läst i tidningarna om den stora miljökonferensen som ska hållas i Köpenhamn. Värdens ledare ska samlas för att försöka bli överens om hur man ska minska miljöförstöringen på vårt klot! Genom att ytterligare öka julhandeln?

Hårdhandskar
I samma tidningar kan vi läsa om att arbetslösheten är rekordstor, samtidigt som ersättningen till de arbetslösa blivit sämre.

Försäkringskassan har av regeringen fått order om att ta i med hårdhandskarna vilket resultera i att många fått se sin ersättning reducerad eller försvinna. Är det dessa människor som står först i varuhusens kassor?

Den amerikanska riksbanken går ut i stora annonskampanjer där man varnar folk för att inte dra på sig för stora kreditskulder, var är vi på väg? Att vi i Sverige kan se ett samhälle som är på väg att glida isär är väl uppenbart för alla.

På marginalen

De som har förmånen att ha ett jobb och vara friska kan fortsätta att spendera, medan de som har oturen att vara arbetslösa eller sjuka får leva på marginalen. Jag är övertygad om att ett solidariskt samhälle är till nytta för vårt gemensamma Sverige!

Nu tillbaka till vår gemensamma tradition att fira första advent.

Visst kan jag se att en viss förskjutning har skett i köpmönstret och att våra barnbarn har fått mer exklusiva vanor när det gäller att beställa mat, men det är väl helt i linje med vad nuvarande regering tycker är rimligt, i alla fall för dom som har råd.

 

 

Stig Malm