Folkpartiledaren Jan Björklund har en livlig fantasi. På partiets landsmöte i förra veckan förvånade han närvarande journalister genom att berätta att Zlatan Ibrahimovic var född och uppväxt på Balkan.
 

 

Som den fotbollintresserade vet är Zlatan född i Malmö och uppväxt i Rosengård. Innan han värvades till Malmö FF spelade han en kort tid i ett pojklag som hette Balkan.

Men den faktaupplysningen passade inte i Björklunds tal. Alltså hittade han på en fiktiv barndom för Zlatan.

Felcitering
Mindre uppmärksammat är att Björklunds politiska fantasier även spelade honom ett annat spratt på landsmötet. Under den upphetsade debatten om las – en talför falang inom Folkpartiet vill ju att småföretag ska kunna sparka fyra anställda utan närmare motivering – berättade Björklund att han talat med en kvinnlig personalchef vid Atlas Copco i Kalmar som under krisen tvingats säga upp mycket kompetent personal på grund av turordningsreglerna.

Så hemskt, så hemskt, applåderade ombuden. Det var bara en hake med exemplet. Det var inte sant och Björklund hade aldrig talat med personalchefen.

Frilansjournalisten Mario Matteoni har gjort sig besväret att intervjua personalchefen om vad hon verkligen sagt. På sin blogg berättar hon för honom att hon blivit felciterad och känner sig utnyttjad.

Hon talar om att hon blev uppringd inte av Björklund utan av någon person från folkpartiets kansli som ställde frågor om arbetsrätten.

Hon svarade partiombudsmannen att las-reglerna inte varit något problem vid de uppsägningar hennes företag tvingats att göra. Istället hade man i samverkan med facket upprättat en turordningslista i full enighet.

– Det var alltså inte så att vi behöll inkompetenta och sparkade kompetenta. Vad jag sa var att vi betraktar alla våra anställda som kompetenta och det alltid innebär en kompetensförlust när man tvingas permittera folk, berättar personalchefen.

Motsatt budskap
Budskapet var alltså rakt motsatt vad Björklund påstod i sitt tal. Men det bekom honom inte. Han förfalskade verkligheten och ljög ihop en historia som passade hans syften.

Gudskelov gäller inte las för statsråd. Det är därför fritt fram att rösta bort inkompetenta mytomaner som Björklund i nästa val.