Trots den ekonomiska krisen är de brittiska fackföreningarna vid gott mod. Samtidigt som stödet från väljare och näringsliv minskar för Labourregeringen så ökar fackens inflytande.

– Om regeringen hade lyssnat på vår kritik mot att avreglera bankerna och den finansiella sektorn hade vi kanske sluppit den svåra ekonomiska kris vi nu befinner oss i. Vi har alltid hävdat att de senaste årens tillväxt varit en bubbla, säger Iain McNicol, nationellt politiskt ansvarig på fackförbundet GMB.

Han vill egentligen inte kritisera regeringen, utan berömmer tvärtom hur premiärminister Gordon Brown löst ut banker och stabiliserat den finansiella sektorn.
– Om vi hade haft en konservativ regering som gjort stora nedskärningar i det här läget så hade situationen varit ännu värre.

Samtidigt tror Iain McNicol att fackens åsikter framöver kommer att väga tyngre i förhandlingarna med regeringen. Eftersom Labourpartiet tappat stort i opinionsmätningarna har privata ekonomiska finansiärer flytt. De privata donationerna har också kritiserats för att vara oetiska.

Lättare få gehör
Stödet är däremot oförändrat från de fackföreningar som är medlemmar i partiet, vilket gör att de nu finansierar en större proportion av Labours budget. Iain McNicol tror inte att det i sig innebär att regeringen bryr sig mer om vad facken har att säga. Men det har blivit lättare att få gehör för alternativa argument.

– Det Labour behöver nu är en politik som kan övertyga partiets stödtrupper att rösta. Och för det krävs en tydlig politisk linje. Från vårt håll vill vi bland annat se en satsning på billiga och bra bostäder, och att den offentliga sektorn inte privatiseras.

McNicol får medhåll av Keith Birch, ansvarig för relationerna med Labour i fackförbundet Unison.

– Regeringens svar på den ekonomiska krisen har inneburit en återgång till keynesiansk ekonomisk politik. Det har för partiet närmare sitt ursprung, säger han.

Satsningar
Keith Birch är nöjd med att staten tidigarelagt infrastruktursatsningar och hjälp bilindustrin. Viktigt är också stödet för det nationella sjukvårdssystemet. Där har investeringarna tredubblats under Labours styre.

– Den konservativa oppositionen vill frysa lönerna och har lovat att göra besparingar på tio procent inom den offentliga sektorn om den vinner valet nästa år. Det oroar oss.

Keith Birch konstaterar att regeringen fortfarande håller fast vid sin linje att investera sig ur krisen, men anser att det finns en risk att regeringen börjar spara för att undvika kritik från de andra partierna.
Det mesta talar för att den konservativa oppositionen under David Cameron kommer att vinna nästa val som hålls senast i juni nästa år.

FAKTA / Labourpartiet
• Brittiska Labour grundades 1900 av fackföreningsrörelsen. Syftet var att koordinera stödet till parlamentariker som drev frågor om arbetarnas rättigheter.
• Den nära relationen mellan partiet och fackföreningarna har fortsatt sedan dess. I dag stöds Labour ekonomiskt av 15 fackföreningar. Arbetet koordineras av samarbetsorganet Tulo som fungerar som en brygga mellan facken, partiet och Labourregeringen.


Fakta / Vad snackar de om?
Keynesianism är en nationalekonomisk teori som inte tror på marknadens förmåga att skapa balans med full sysselsättning i samhällsekonomin. Uppkallad efter brittiska ekonomen John Maynard Keynes.

Jon Pelling

Skriv ett e-postmeddelande till redaktionen