Försäkringskassan räknar med att 50 000 personer blir av med sin sjukpenning eller sjukersättning nästa år, inte därför att de har blivit friska, utan därför att deras ersättningsdagar tar slut. Denna ”stupstock”, som den borgerliga regeringen har infört, ska en socialdemokratisk regering avskaffa, bestämde s-kongressen.

Partiet vill också att ”de allra flesta” ska få en sjukpenning som motsvarar 80 procent av den tidigare inkomsten. Den 1 juli 2006, just före valet, höjde socialdemokraterna gränsen för vilken högsta inkomst som ska ge sjukpenning från 7,5 till 10 basbelopp per år. Den reformen tog den borgerliga regeringen omedelbart tillbaka. Exakt vid vilken inkomst en s-regering kommer att lägga taket framgår inte av kongressens beslut, men partistyrelsens föredragande Stefan Löfven nämnde nivån från 2006.

 

Karensdagen kvar
En minoritet av kongressombuden, med Dan Gabrielsson från Skaraborg i spetsen, försökte förgäves få partiet med sig bakom målet att på sikt avskaffa karensdagen i sjukförsäkringen. Dan Gabrielsson drev den frågan framgångsrikt på LO-kongressen 2008.

-De borgerliga vill framställa oss som ett fuskande folk. Men vi socialdemokrater ska tro gott om människor, sa Dan Gabrielsson, som beskrev hur karensdagen drabbar arbetare hårdare än tjänstemän.

-Vi måste prioritera, svarade Stefan Löfven, som företrädde partistyrelsen i den här frågan. Redan den satsning vi vill göra på arbetslöshetsförsäkringen kostar multum.

Socialdemokraterna vill däremot tillsätta en bred utredning för att, tillsammans med arbetsmarknadens parter, skapa långsiktiga spelregler inom socialförsäkringen.