Jag var inte spion för Kuba under sjuttiotalet. Hur jag förklarar den stora cigarren från Havanna? Mja, min dåvarande sambo norpade den från gästbordet på kubanska ambassaden när man släckt lyset för filmförevisning. Om Säpo vill veta mera så har växeln mitt telefonnummer. Annars kan ni läsa mina memoarer när de nu kommer.

 

 

Ute i Älvsjö fortsätter den socialdemokratiska kongressen, av någon outgrundlig anledning kallad jobbkongressen. Jobbar man inte på alla kongresser och syftar inte alla kongresser till att klara jobben?

 

Meny med mening
I dag lördag är den arbetsmässigt sett lindrigaste dagen, det är nämligen kongressfest på kvällen. Några förutvarande och blivande statsråd brukar rocka loss frampå småtimmarna.

LO-tidningen kan före alla andra presentera menyn:

Förrätt. Ministersoppa. En snabb och enkel italiensk vegetarisk soppa som mättar bra. Dessutom är den lätt att hålla varm vilket kan vara bra om nu Thomas Bodström är på rättegång och kommer sent. Margot Wallström har tackat nej till ministersoppan och får i stället stuvad brysselkål med irländsk nejlika.

Huvudrätt. Isländsk lammskalle, ett test för att se om Gunnar Wetterbergs nordiska unionstanke håller eller om han får tacka för sig. ”Ska det vara huvudrätt så ska det”, säger den ansvarige för köket.

Efterrätt. ”Ambitionen var här att skapa något som inte var lika mesigt som partistyrelsens linje i privatiseringsfrågan”, menar kocken. Man fastnade för brylépudding, det passar ju en rörelse, och dessutom är det ju svajigt i alliansens Sverige.


Oh When The Saints …

Lördag är för övrigt Alla Helgons Dag. Strax efter midnatt ska Sankt Thomas (Östros) tala om silverpenningar. Sankta Ylva  (Johansson) framträder senare på dagen med ett avsnitt om den helige samariern och åberopar kanske Sankt August (Palm), som förde in den rätta läran i landet.  Det fanns planer på att valgeneralen Bo Krogvig under natten skulle göra storstilad entré som trollkarlen Gandalf Röd, som ska leda kampen mot  Saurons välde. Men punkten ströks eftersom man frågade sig om en med rötterna i Springtime passar en mörk allhelgonahelg (oöversättbar ordlek).

Fruktlös tukthuslobbying
På en S-kongress i Folkets hus i Stockholm blev jag bestulen på min kongresskasse. Eftersom alla medverkande, många hundra, hade likadana kassar var det svårt att bedriva någon framgångsrik spaning. Inte ens Andy Sipowitz (På spaning i New York) hade klarat det. Nu innehöll kassen bara tidningar plus en ledare som jag lovat en annan chefredaktör att vidarebefordra till hans tidning. Om tjuvens avsikt var att omvandla innehållet till kontanter tror jag han blev besviken. Vad kan en opublicerad kongressledare betinga för pris? Säkert under en tia. Jag försökte lobba bland kriminalpolitiker på kongressen att införa hårt tukthus för väskstölder men hade ingen framgång.

Nästa gång hörs vi i svinnovember, den grymmaste av månader.

Nästa vecka. Quiz om Kim Jung Il och mitt liv som KGB:are.

 

Peter Swedenmark