–Min utbildning betydde väldigt mycket.
Rose-Marie Åström, dotter till en målare och en städerska, jobbar i dag som speciallärare.

Rose-Marie Åström är född i Medelpad som äldst av fyra syskon. Pappan var målare och mamman från början hemmafru.

 

Läs också: Artikeln "Amerikansk dröm levs bäst i Sverige" 2009-10-30

 

Läs också: Artikeln "Fyra nya hot mot klassresenärerna" 2009-10-30

   

Som många norrländska familjer flyttade de söderut i mitten av 1960-talet och bosatte sig i Västerås. Fadern fortsatte som målare. Senare började också mamman arbeta, som städerska.

– Jag hade inte särskilt bra betyg i nian men jag kom in på en kort läkarsekreterarlinje där jag i alla fall lärde mig skriva maskin, berättar Rose-Marie Åström.

Nya steg
Några år jobbade hon därefter som kontorist och receptionist och kanske skulle hon ha blivit kvar där, men en arbetskamrat fick henne att ta nya steg.

– Det var en ung tjej som slutade för att börja plugga och hon peppade mig att göra samma sak. ”Ska du sitta här i resten av ditt liv”, sa hon ofta. Så jag började läsa upp mina betyg på det som då kallades tvåårig fackskola.

– Då fick jag i stället ganska bra betyg, sökte och kom in på lärarhögskolan i Dalarna, en jättetuff utbildning – men jag fick min examen.

Vidareutbildning
Efter fem år som mellanstadielärare värvades Rose-Marie Åström till jobbet som lärare på ett behandlingshem. Hon började intressera sig för elever med problem och vidarebildade sig till speciallärare.

I dag jobbar hon på en gymnasieskola i Falun och är väl medveten om att alla elever inte har samma förutsättningar med sig hemifrån.

– Jag har två söner och jag har varit jättenoga med deras läxor och skolgång, helt annat var det med mina föräldrar. Det var inte så att de inte brydde sig men de hade ingen koll.

– Och när jag har elever framför mig så inte tänker jag på om det är läkarungar eller snickarungar. Inom skolan har det funnits utbildning för alla, inte bara de teoretiska, så alla har haft chansen att komma med.

– Men tyvärr ändrar de på det nu.

Kritisk

Hon är kritisk till de nya reglerna.

– Jag har en släkting som har läst upp 19 betyg efter en ganska dålig skolgång och som nu är på väg att bli läkare.

– Men med den nya skolplanen från 2011 kommer det inte att vara möjligt längre, säger Rose-Marie Åström.