– Låt oss ha kvar visionen om förkortad arbetstid, säger Elin Lagerqvist från Jönköping, ett av de ombud på den pågående socialdemokratiska partikongressen som inte förstår varför drömmen om sex timmars arbetsdag ska slängas i papperskorgen.

Mona Sahlin, som omvaldes som partiordförande på torsdagskvällen, stängde dörren för en generell arbetstidsförkortning med en oväntat kraftig smäll när hon inledningstalade på S-kongressen i onsdags. ”Det finns ett beslut jag inte vill att vi ska fatta på kongressen, och det är att generellt förkorta arbetstiden”, sa Mona Sahlin med eftertryck. ”Varje arbetad timme behövs.”

– Men vill vi verkligen springa mer i ekorrhjulet? undrade Elin Lagerqvist från talarstolen. Hon påpekade försynt att målet om en arbetstid som motsvarar 30 timmars arbete i veckan faktiskt finns i det gällande partiprogrammet.

Hon fick stöd av Markus Blomberg, kongressombud från Skåne:

– Nu har vi beslutat om en ny näringspolitik, det är bra. Men vi måste kunna välja att ta ut framtida tillväxt som kortare arbetstid.

Jonas Magnusson från Jönköping stämde in: Människor kan inte arbeta in i sitt hundrade år.

Men Berit Högman från den socialdemokratiska partistyrelsen avvisade tanken på kortare arbetstid med att partiet måste välja:

– Ska vi ha välfärd åt alla, och inte efter plånbok, så är det nödvändigt att ha hög sysselsättning och arbetstid över 30 timmar. Vi vill ha ett gott arbetsliv, som gör att människor orkar arbeta längre.

Någon stark rörelse för sex timmars arbetsdag var svår att spåra bland kongressombuden, som följde partistyrelsens linje. Detta i kontrast till SSU:s senaste kongress, där kravet på arbetstidsförkortning var högst levande.