Tolv personer som räknar med att bli uppsagda från Volvo Personvagnar i Göteborg startar ett bemanningsföretag. De ska hyra ut sig själva till sin gamla arbetsgivare och till andra företag som vill ha flexibel bemanning.
– Vi har jobbat tio år på Volvo och kan redan jobbet, så vi borde ligga bra till när de vill hyra in personal, säger Emir Vizlin.

Han och de elva kollegorna kommer troligen att bli uppsagda i början av december. Men i stället för att vänta på arbetslösheten startar de ett bemanningsföretag redan denna vecka. De satsar 500 kronor var och bildar en ekonomisk förening.

– Vi hyr ut oss själva främst till Volvo AB, Volvo PV och hamnen här i Göteborg, säger Emir Vizlin.

Prövotid
De Volvoanställda har ett halvårs uppsägningstid, och det blir prövotiden för att se om företaget kommer att gå runt. Emir Vizlin tror att deras tjänster kommer att efterfrågas trots lågkonjunkturen.

– Vi vet att stora företag inte vill ha så många fast anställda i framtiden. De vill sänka sina kostnader, och då är det vårt enda val att pröva att starta ett bemanningsföretag.

Att tidigare anställda startar bemanningsföretag och hyr ut sig själva blir allt vanligare, enligt Henrik Bäckström, vd för arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen inom Almega. Men de brukar vara akademiker så som läkare, jurister och ekonomer som tar steget.

– Jag har inte hört tals om att det skett inom LO-yrken tidigare. Det här är en ny tendens, säger han.

Facket negativt

Bemanningsföretagen tror dock att det kommer att bli vanligare i framtiden och organisationen välkomnar utvecklingen.

– Branschen kommer att växa rejält och många arbetare såsom hantverkare har redan en tradition av att driva egna företag. Det här är bara ett nytt sätt, säger Henrik Bäckström.

Facket ser dock inte positivt på utvecklingen. IF Metalls avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä, säger att det är en farlig och olycklig samhällsutveckling om anställda sägs upp för att sedan hyras in, antingen genom bemanningsföretag eller genom att de bildar egna företag.
 
– Det som händer är att de tappar sin anställningstrygghet. Som anställda har de en uppsägningstid, men om de bildar ett eget bolag kan Volvo och andra företag bara säga att de inte behöver dem längre. Då får de här människorna ta hela smällen för storföretagens flexibilitet, säger han.

Chansning

Han tror också att bemanningsbranschen kommer att växa, men säger att så länge människor anställs av bemanningsföretag har de ändå en anställningstrygghet. Att uppsagda känner att de måste starta egna bemanningsföretag för att få jobb tycker han är mycket olyckligt.

– Nu har regeringen skapat ett samhälle med så dålig a-kassa och dåliga trygghetssystem att människor känner sig tvungna att göra så här. Det kan vi inte acceptera, säger han.

Emir Vizlin säger att han förstår att facket helst vill ha trygga anställningar, men att han och kollegorna hade förlorat sin trygghet i vilket fall som helst då de blivit uppsagda. Att skapa ett bemanningsföretag, med fler olika uppdragsgivare, är deras sätt att försöka skapa trygghet åt sig själva.

– Det viktigaste är att vi kan fortsätta att betala våra räkningar, och då måste vi chansa på det här säger han.