Amerikanska facket satsar på nytt för att få in foten på detaljhandelsjätten Wal-Mart. Det senaste vapnet är nätverk med trådar över hela USA.

Amerikanska livsmedels- och handelsfacket, förkortat UFCW, har återupptagit försöken att få till ett kollektivavtal med Wal-Mart. Den ökänt anti-fackliga butikskedjan är USA:s största enskilda arbetsgivare. Pat O’Neill, värvningsansvarig på UFCW, säger att förbundet lärt av tidigare försök.

– Wal-Mart är sofistikerat och smart i sitt arbete för att undvika facket. De går inte bara ut och sparkar folk. I stället kontrolleras anställda genom schemaläggningen. Folk som stödjer facket flyttas ofta om till omöjliga skift, säger han.

Bygger nätverk
UFCW arbetar för att bygga upp ett nätverk av fackligt aktiva på Wal-Martbutiker runtom i landet. Att försöka organisera en butik i taget har man gett upp. Bolaget har tidigare slagit igen den butik eller avdelning där facket får fotfäste. Enligt Pat O’Neill skulle facklig närvaro på Wal-Mart inte bara vara en framgång för hans förbund. 

– Wal-Mart är lönenormerande inom hela handeln. Deras löner och villkor sätter märket för andra oorganiserade arbetsplatser. Det skulle dessutom ha stor symbolisk betydelse för hela fackföreningsrörelsen, säger han.

Hittills har satsningen samlat tusentals Wal-Martanställda i det nya nätverket. En av dem är Mark Moore. Han jobbar nattskiftet på en butik i Dallas, Texas.

Inkallad till chefen

När han i vintras började arbeta aktivt för få sina arbetskamrater att ställa sig bakom facket kallade chefen in honom på sitt kontor.

– Han sa åt mig att sluta försöka få mina jobbarkompisar att skriva på uppropet till stöd för facket under rasterna. Det fick jag hålla på med utanför arbetsplatsen, på trottoaren eller vid busshållplatsen. Men jag fortsätter ändå, han har inte rätt att hindra mig, säger Mark Moore.

Han tjänar motsvarande 70 kronor i timmen och tror att en fackklubb skulle förbättra situationen på jobbet.

– Vi skulle få bättre förmåner och behandlas lika. Nu har chefen har vissa kelgrisar som behandlas bättre. Och med en fackklubb skulle vi inte ges arbetsbördor som inte ens cheferna själva klarar av, säger han.

Revolutionerande
Historikern Nelson Lichtenstein har studerat Wal-Mart och kom nyligen ut med en bok om butikskedjan. Han tror att det kommer bli svårt för facket att organisera jätten, men konstaterar att konsekvenserna kan bli mycket stora om det skulle lyckas.

– Det vore revolutionerande. Handeln är en blomstrande och växande sektor, där produktiviteten har ökat dramatiskt. Problemet är att dessa framsteg inte har delats med arbetarna. Om det skulle förändras kan klassrelationerna förvandlas i USA, säger Nelson Lichtenstein.

Han hävdar att Wal-Mart är ett av företagen som drivit på en utveckling som förskjutit maktförhållandet i näringslivet. Förr var det tillverkarna som hade kontroll över prissättningen och därmed lönerna. Nu har butikskedjorna den makten.

– Mäktiga handlare, som Wal-Mart, kan pressa ner lönekostnaderna i alla led. Inte bara i sina egna butiker, utan även hos leverantörerna. Det har bidragit till lönestagnationen för arbetare och anställda i tjänstesektorn, säger han.


FAKTA / Bolaget har aldrig tecknat ett avtal i USA

Wal-Mart är USA:s största enskilda arbetsgivare med 1,4 miljoner anställda. Där har kedjan har över 4 000 butiker som säljer livsmedel, kläder, läkemedel och allsköns prylar.
Något kollektivavtal har aldrig tecknas med bolaget i USA, men vid några av dess butiker i andra länder finns facklig representation.
Facket United Food and Commercial Workers (UFCW) har 1,3 miljoner medlemmar. De flesta är anställda inom handeln och livsmedelsnäringen.