En romsk kvinna blev diskriminerad när hon deltog i en konferens mot diskriminering på Grand Hotell i Norrköping. Tingsrätten dömde i dag hotellet att betala skadestånd till kvinnan.

Det var i december 2006 som kvinnan bodde två nätter på Grand Hotell i Norrköping för att delta i en konferens mot diskriminering. När kvinnan, som bär traditionella finsk-romska kläder, skulle hämta kaffe i hotellets lobby tillsammans med de andra konferensdeltagarna fick hon vid tre tillfällen höra att kaffet bara var för hotellets gäster.

Kvinnan kände sig kränkt. När hon tog upp det med personalen fick hon höra att de tidigare hade haft problem med personer i liknande kläder som stulit på hotellet.

Tydligt fall
Diskrimineringsombudsmannen (DO) ansåg det var ett tydligt fall av diskriminering och stämde hotellet i Norrköpings tingsrätt, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om. 

Enligt de ansvariga på hotellet hade personalens ifrågasättanden inget med kvinnans klädsel eller härkomst att göra. Det ingår i säkerhetspolicyn att personalen kontaktar personer som vistas i lobbyn om de inte känner igen dem som gäster, sa hotellets platschef i Tingsrätten.

Väckarklocka
Men domstolen gjorde en annan bedömning, och slog fast att kvinnan blivit diskriminerad, då personalens agerande i alla fall delvis berott på att kvinnan har romsk härkomst. Hotellet ska nu betala 8.000 kronor i skadestånd till kvinnan.
 
Diskrimineringsombudsmannen, Katri Linna, kallar domen för en viktig väckarklocka som kan öka medvetandet om romers utsatthet.

– Romer diskrimineras öppet, och kvinnor som bär traditionella romska kläder är särskilt utsatta för öppet ifrågasättande och kränkningar, säger hon i en kommentar på DO:s hemsida.