”Hoppa ner i gropen som du brukar”, skrockar några snickare i bakgrunden när fotografen tar bilder av skyddsombudet Leif Strandberg som blev åtalad efter en grävolycka där han själv fick rasmassor över sig.
 

Skyddsombudet Leif Strandberg har varit med om en enda allvarlig olycka i sitt 21-åriga yrkesliv inom byggbranschen. Det var han själv som drabbades. Och det var han, i egenskap av skyddsombud, som åtalades.

– Det finns mer jobb vid kyrkan, säger Peabs platschef i byggboden i Obbola till markarbetaren Leif Strandberg när LO-Tidningen kommer på besök.

– Dit vill jag aldrig igen, svarar Leif Strandberg.

Han lägger snabbt till att han mest skämtar, att allt det jobbiga nu är historia. Men när vi väl börjar prata om det som hände under grävarbetet vid Tegs kyrka den där sensommardagen för över fyra år sedan verkar allt finnas nära till hands.

– Det gick jäkligt snabbt när det rasade, säger han gestikulerande.
Han reser sig för att visa hur det vänstra benet klämdes fast och vek sig bakom det högra när marken brast ner över honom nere i rörgraven. Han blev täckt upp till midjan.

Rejäl tackling

En arbetskamrat fattade snabbt läget, och på några minuter grävde han upp Leif.

I jord- och grusmassorna hittade man senare hittade Leif Strandbergs hörselkåpor och keps som hade flugit en bra bit bort av trycket.

– Det blev en rejäl tackling. Som tur var det inte så djupt, men hade jag stått på knä hade jag fått allt över mig, säger han.

Ledbandet i vänstra knäet tänjdes ut, och Leif Strandberg blev sjukskriven i sex veckor. När han gick ner i sin första grav efter sjukskrivningen såg han lite annorlunda på arbetet.

– Man får en insikt om hur det kan gå. Numera kollar jag alltid hur massorna ligger i förhållande till gropen, jag kollar väderleken och hur materialet ser ut.

Förhör
Två år efter olyckan blir han kallad till polisförhör. ”Vad är det nu?”, tänkte han. Han fick rådet att ta med en advokat, och en advokatbyrå Peab som brukade anlita blev inkopplad.

Tiden gick.

– Jag kanske var för dum för att bry mig, men jag grubblade inte så mycket. Jag har så mycket annat att tänka på: familjen, jobb, jakt.

I slutet av förra året kom beskedet. Leif Strandberg var inte bara målsägande i egenskap av drabbad, utan enligt åklagaren också delvis ansvarig för olyckan på grund av rollen som skyddsombud.

I fokus
För första gången i svensk arbetsmiljöhistoria väcks åtal mot ett skyddsombud för ett eventuellt arbetsmiljöbrott.

– Jag hade aldrig haft en tanke på att det skulle gå till rättegång, säger Leif Strandberg.

Han hamnar nu i fokus för många intressen: En åklagare som vill pröva om ett skyddsombud har ett straffrättsligt ansvar. Andra experter som för en juridisk diskussion om ett skyddsombuds rättigheter kontra skyldigheter. Byggnads som vill att han använder sig av deras advokat, inte Peabs som han själv är nöjd med. Och så medierna.

– Det ringde hela tiden. Det där är säkert roligt för musiker och sådana som Zlatan. Men jag hade klarat mig bra utan den biten.

Stöd underifrån

Däremot säger han sig vara väldigt glad över stödet underifrån. Från kolleger och skyddsombud från alla möjliga arbetsplatser i landet.

Gruppen Support your local skyddsombud! på Facebook med undertiteln ”Uppslutning för de skyddsombud som redan har, och kommer att bli åtalade för arbetsgivarens arbetsmiljöbrister” har i dag närmare 1.200 medlemmar.Där varvas ideligen tankar om åtalet, rollen som skyddsombud, gällande lagstiftning, praxis och känslor.

Men det var inte förrän veckan före rättegången som de jobbiga resonemangen började tränga på hos Leif Strandberg.

– Det kunde ju ha gått åt pipan. Och jag får väl erkänna att det var lite nervöst inne i rättssalen. Men framför allt var det långrandigt, jag såg att en nämndeman nickade till ett tag.

Lättnad

När väl den friande domen kom var det ändå en enorm lättnad, säger han. Även om den inte på något sätt friar andra skyddsombud från framtida åtal.

Rätten ansåg att Leif Strandberg endast varit ”oaktsam”, och inte gjort sig skyldig till ”grov oaktsamhet” vilket krävdes för fällande dom. I domslutet står också att lagen inte utesluter att skyddsombud kan ha ett straffrättsligt ansvar, även om det är ovanligt. Domen överklagades dock aldrig av åklagaren. På så sätt är den fortfarande oprövad i en högre instans, och därmed inte vägledande.

Som enda skyddsombud för mark- och anläggningsarbetare på Peab i Umeå försöker Leif Strandberg locka andra till uppdraget.

– Det är ingen som direkt klappar händerna när man frågar. Det här skrämmer många från att bli skyddsombud.

 

 

FAKTA / Leif Strandberg
Född: 1956.
Bor: I barndomshemmet i byn Brån där Umeälven och Vindelälven möts.
Familj: Fru och bonusson på sex år.
Fritid: Alldeles för lite, men familjen, jakt och fiske.
Varför jakt? Är uppvuxen med det, var väl åtta nio år när jag var med pappa första gången.