Industriavtalet har fått sin motsvarighet bland tjänsteföretagen. En rad fack – men inget av LO-förbunden – har kommit överens med arbetsgivarna i Almega om samarbete och gemensamma förhandlingar kring löner, tillväxt och utveckling.

LO:s ledning är både förvånad och kritisk.

I sitt inledningsanförande på LO:s representantskap i dag förklarade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin att samverkan mellan förbunden och med tjänstemannafacken är viktig. Hon är därför förvånad över att fyra tjänstemannafack ingått ett betydelsefullt avtal utan att informera LO och LO-förbunden. Hon undrar helt enkelt vad tjänstemannafacken håller på med.

Det är arbetsgivarna i Almega som slutit ett avtal med fackförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna. Det är ett slags industriavtal för tjänstesektorn som både omfattar samarbete och förhandlingsfrågor.

– Jag var helt ovetande om detta och det innebär att vi har en del att göra i samarbetet med tjänstemännen. Det är olyckligt att vi inte vetat något, eftersom ett sådant här avtal får konsekvenser för LO-grupper, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert svarar att det nya avtalet är inriktat på sektorer inom tjänstesektorn där det bara finns tjänstemän.

– Det är områden som står i fokus för oss.

Niklas Hjert säger att värdet av avtalet är att parterna kommit överens om att gemensamt utveckla tjänstesektorn, och att det ger styrka för facken att driva en sådan utveckling tillsammans med arbetsgivarna.

Avtalet berör cirka 400.000 anställda i över 9.000 företag.

 

Göran Jacobsson

08-796 27 01

Skriv ett e-postbrev till reportern