Saab Automobile får låna de 4,1 miljarder kronor de ansökt om. Europeiska investeringsbanken sa i dag ja till lånet. Men första måste den svenska regeringen ställa upp med statliga garantier. 

Räddningen för Saab har kommit ett steg närmare. I dag beviljade Europeiska investeringsbanken (EIB låneansökan på 4,1 miljarder kronor, vilket var en förutsättning för att Koenigsegg group skulle kunna köpa Saab.

På Saab i Trollhättan är stämningen lättad efter beskedet.

– Det känns jätteskönt. Det här var den viktigaste pusselbiten som återstod för att få affären på plats. Lånet är en viktig del i affärsplanen, säger Paul Åkerlund, klubbordförande för IF Metall.

Men än är inte affären i hamn. För att lånet ska betalas ut krävs att staten går in med lånegarantier och innan regeringen kan fatta beslut om det ska EU-kommissionen pröva om låneupplägget strider mot EU:s regler om statsstöd.

– Visst återstår det en del, men jag är inte bekymrad. När det gäller de statliga garantierna så har processen pågått parallellt med låneansökan, så det borde kunna gå ganska snabbt, säger Paul Åkerlund.

EU-kommissionen inledde sin granskning den 2 oktober och den kan ta upp till två månader. Paul Åkerlund hoppas dock att det ska gå snabbare än så.

– Jag förväntar mig alla pusselbitarna vara på plats och affären undertecknad inom några veckor, säger han.