Nästan 130.000 personer tros fika rättvist i dag på landets arbetsplatser. Tiotusentals liter kaffe som skördats och rostats och malts utan att arbetare farit illa har gått åt.

Det är föreningen Rättvisemärkt som har sin kampanj Nordic Fairtrade Challenge – den nordiska rättviseutmaningen.
 
På Handels förbundskontor samlades 30 personer för att fika av de rättvisemärkta produkterna som dukats fram.

– Jag brukar köpa rättvisemärkta artiklar om det finns. Det blir mest choklad, kaffe, te och vin, säger Elsie Mann, Handels.

Martine Syrjänen-Stålberg säger att hon också brukar göra det.

– Men ibland kan det vara svårt med alla olika märkningar som finns i butikerna, säger hon.

Maria Granefelt på Rättvisemärkt säger att fikandet sker över hela landet och på alla möjliga typer av företag, inom handel, kommun, industri.

– Vi hoppas att det här kan leda till bättre arbetsmiljö för många, säger hon.

Att det främst är en viss typ av varor som får märket har att göra med att organisationen väljer ut områden med dåliga arbetsvillkor där det finns många små producenter som i vanliga fall har svårt att nå ut på en marknad.

I kampanjen finns ett utmanarmoment där Sverige tävlar mot Finland i hur många som rättvisefikar i dag.

Just nu verkar det som att Sverige leder. På tisdag eftermiddag säger rapporterna att 128.000 personer skulle rättvisefika i Sverige, medan Finland endast fått 94.000 till fikaborden.

– Men det är inte över förrän dagen är slut, säger Maria Granefelt.

FAKTA / Rättvisemärkt
Rättvisemärkt är en produktmärkning som ska bidra till bättrr arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Rättvisemärkning sker bland annat för att motverka barnarbete och diskriminering samt för uppmuntran till ekologiskt odlande.
Licens till svenska företag utfärdas av Föreningen för Rättvisemärkt i Sverige, som är en ideell organisation och ägs av Svenska kyrkan och LO.
Källa: Nationalencyklopedin