Maktskiftet i Japan har fått hoppet hos landets fackföreningar att växa. Plötsligt har det japanska facket nära kontakt med regeringen. En ovanlig situation i ett land som styrts av de konservativa i drygt 50 år.

Det fackliga hoppet spirar i Japan.

Det är nu drygt två månader en chockvåg skickades genom det japanska politiska systemet då de det stod klart att Liberaldemokratiska partiet (LDP) förlorade makten. Det konservativa partiet har i stort sett styrt Japan sedan 1955.

I stället blev det mitten-vänsterpartiet Demokratiska partiet (DPJ) som segrade.

Högt upsatta vänner
Från fackligt håll har nu den första chocken lagt sig.

I valrörelsen gav Rengo (japanska LO med 6,8 miljoner medlemmar) sitt stöd till Demokratiska partiet och dess ledare Yukio Hatoyama.

– Vi är kompisar, kamrater, och tänker på samma sätt, säger Tsuyoshi Takagi, som nyligen avgick som ledare för Rengo, till den franska nyhetsbyrån AFP.

Den japanska premiärministern har i sina uttalande visat sig stå fackliga idéer nära.

I en intervju med AFP har premiärminister Yukio Hatoyama sagt sig vilja sträva mot fler kollektiva lösningar, dessutom var han emot framväxten av ett japanskt samhälle som i för stor omfattning präglats av en amerikansk kapitalism.

Höjd minimilön
Under åren i opposition kritiserade Demokratiska partiet de avregleringar i ekonomin som skedde i Japan mellan 2001 och 2006.

Partiet har dessutom uppgivit att det vill höja minimilönen i landet från dagens 713 yen i timmen till 1.000 yen (cirka 80 kronor). Dessutom vill det minska möjligheterna för företag att använda sig av tillfälliga anställningar.

Även om förhoppningarna från fackligt håll är stora är det än så länge oklart hur mycket av politiken de kan påverka.

– Vi befinner oss i ett helt nytt läge, säger Yoshinobu Yamanoto, professor i statsvetenskap på Tokyo universitet Aoyama Gakuin, till AFP.

– Det är än så länge oklart vilka avtryck facket kommer att sätta i partiprogrammet, fortsätter han.

Maktskiftet i Japan har tagit mötts med stort intresse även inom den internationella fackföreningsrörelsen.

– Det som har hänt kan ha få en mycket stor betydelse, säger Tim Noonan på värlsdsfacket IFS till LO-Tidningen.

FAKTA: Japansk politik
Det konservativa Liberaldemokratiska partiet (LDP) har haft nästan regeringsmonopol i Japan sedan det bildades 1955. LDP led ett historiskt valnederlag 1993 men återtog makten redan ett år senare i allians med två mindre partier.

Demokratiska partiet (DPJ) bildades under 1990-talets senare hälft. 2003 gick även Liberala partiet upp i DPJ, som fick en allt tyngre roll i oppositionen mot LDP. Nye premiärministern Yukio Hatoyama har nu lovat att bryta den gamla "järntriangeln" mellan LDP, näringslivet och statsbyråkratin.
Faktakälla: TT