TEGUCIGALPA. Efter 24 dagars kamp för sitt liv orkade inte Jairo Sanchez kropp längre. Ordföranden för de honduranska yrkeslärarnas förbund avled i lördags förmiddag, efter skottskador.

Som LO-Tidningen har rapporterat tidigare sköts Jairo Sanchez rakt i ansiktet på cirka 30 meters håll av poliser beväpnade med FAL-gevär (belgiska automatgevär) på morgonen den 23 september. Det var samtidigt som det 38 timmar långa utegångsförbudet hävdes för att Honduras folk skulle kunna gå ut och handla mat.

Sanchez var en förgrundsgestalt i det jättelika bostadsområdet Quesada i huvudstaden Tegucigalpa och en av organisatörerna bakom Motståndsfrontens kamp mot den militära diktaturen i Honduras.

Hyllad av tusentals
I går hyllades han av tusentals personer som defilerade förbi kistan som stod uppställd i fackets lokaler. Hans fru Seneida, tröstlös av sorgen, och parets två barn, 3 och 13 år, samt övriga anhöriga tog emot kondoleanserna från en bedrövad men beslutsam arbetarrörelse i Honduras som inför Jairos kista svor att föra hans kamp till seger.

Förmodligen var LO-Tidningens medarbetare i Honduras bland de sista som såg Jairo vid medvetande. Det var den 25 september på eftermiddagen när han rullade in till operationssalen för den andra operationen. Han såg lika bestämt och orädd ut som när han nästan dagligen deltog i spetsen för sina fackföreningskamrater i motståndsfrontens demonstrationer i Tegucigalpa.

Föll i koma
Efter den andra operationen försämrades hans hälsotillstånd och han sjönk i koma. Han skulle komma att opereras tre gånger till. Men döden var oåterkallelig. Han begravs i dag, måndag, och kommer att följas till den sista vilan av tiotusentals honduraner.

FAKTA /
Honduras styrs av en interimsregering som omvärlden — EU, USA, OAS med flera — fördömer. President Manuel Zelaya, som vann valet 2005, greps i gryningen den 28 juni av soldater och tvingades i exil i Costa Rica.
Kongressens talman Roberto Micheletti svors in som ny president efter kuppen. Manuel Zelaya återvände i september och har sin fristad hos den brasilianska ambassaden. Roberto Micheletti planerar för ett val den 29 november.

 

Dick Emanuelsson

Skriv ett e-postmeddelande till redaktionen