Det tyska facket Verdi i en flashmob-protest mot handeln.
 

Plötsligt kommer 150 människor in i en stormarknad. De river snabbt ned så mycket de kan i sina kundvagnar, kryssar mot utgången och lämnar de överfyllda vagnarna vid kassorna.

Shopoholics på crack? Eller en masspsykos?

Nej, det är det tyska facket Verdi som slår till.

Ett av Tysklands största fackförbund organiserade för ett par veckor sedan protestaktionen som riktade sin udd mot handeln. Händelsen med kundvagnarna inträffade i Aschersleben i delstaten Sachsen-Anhalt, skriver tidningen Spiegel.

Samtidigt som de 150 fackliga aktivisterna fyllde kundvagnarna delade de ut flygblad där de krävde högre löner.

Efter aktionen var kassorna blockerade i en och en halv timme, och det tog en hel dag att ställa tillbaka alla varor.

Böteshot
Protesten skedde efter att fack och arbetsgivare i regionen inte lyckats komma överens om löner och villkor.

Arbetsgivarna var måttligt roade och ringde efter polisen. Ett par av aktivisterna riskerar böter för störande av ordning samt för att ha förstört kylvaror under aktionen.

Företeelsen kallas flashmob och är ett växande fenomen.

Via mobiler och internet kommer en grupp människor överens om att samlas på en offentlig plats och göra något oväntat – för att därefter omedelbart skingras. Flashmobbande har gjort i både protestsyften och för att det har varit roligt.

Jackohyllning
Även i Sverige har flashmobbar slagit till.

Den 16 mars 2007 utbröt ett plötsligt kuddkrig på innetorget Juneporten i Jönköping. Och den 9 juli i år ordnade dansgruppen Bounce en hyllning till Michael Jackson genom att samla hundratals människor som under några minuter dansade till Beat it på Sergels torg och Centralstationen i Stockholm.

Allt filmades och finns att beskåda på You Tube på nätet.

Tyska Verdis aktion i Aschersleben kom bara två dagar efter att en domstol gett facket rätt att organisera flashmobbar, skriver Spiegel.

Det fallet grundade sig på en liknande händelse i Berlin 2007 då ett 40-tal aktivister från Verdi fyllde kundvagnar med matvaror och lämnade butiken.

De tyska arbetsgivarna är mycket kritiska till domen och anser att metoden är orimlig som facklig stridsåtgärd. Nu vill de att högsta domstolen ska ta upp fallet.

Inget för Handels
Under våren ska fack och arbetsgivare i Sverige sluta kollektivavtal. Det brukar alltid vara kärvt läge och det vanliga är att fackförbundet Handels överväger en påskstrejk.

Frågan blir om Handels har något att lära av det tyska facket.

– Nej, jag tror inte det. Det är ju våra medlemmar som tvingas ställa tillbaka alla varor. Sedan kan det bli svårt att komma överens om vi organiserar sådana aktioner, säger Handels avtalssekreterare John Haataja.