LO-distriktet i Norrbotten överväger att starta en insamling till de thailändska bärplockare som arbetat i Sverige och inte tjänat några pengar.

– Vi ska naturligtvis slåss för att de ska ha avtal och garantilön, men det skulle kännas bra om vi kunde göra något extra, säger Anita Engström, som är ombudsman på LO-distriktet.

Fler än 400 av thailändarna har bara skulder efter årets bärplockning. Var och en har lånat mellan 15.000 och 20.000 kronor för att få jobb i Sverige. Men det fanns helt enkelt inga blåbär i de norrländska skogarna.

I fredags i förra veckan avslutade bärplockarna, åtminstone tillfälligt, en tre dygn lång demonstration i Bangkok.

5 miljoner saknas
De bemanningsföretag som anställt dem för Sverigejobben hade då lovat att betala 20 procent av deras skulder.

Det betyder att det fortfarande fattas minst 5 miljoner kronor för att lösa de 400 bärplockarnas skulder.

Anita Engström berättar att LO-distriktet tvekar, eftersom det är så mycket pengar som fattas. Kanske de insamlade pengarna i stället ska gå till thailändska föreningar i Sverige.

Det ser dock ut att finnas stöd för bärplockarna bland LO:s medlemmar runt om i landet.

– Thailändarna har behandlats svinigt och de har farit illa. Andra är skyldiga till det, men jag tycker vi ska visa solidaritet, säger Bo Petersson, ordförande för verkstadsklubben på Konga Bruk nära Tingsryd.

Stämning tar tid
Dan Andersson är Pappers ordförande på Svanskogs bruk i Värmland. Han är inne på liknande tankegångar.

– Det är rent kriminellt att lura hit folk på det där viset. De ansvariga borde skämmas.

– Jag tycker vi ska hjälpa till med ekonomiskt stöd till bärplockarna, säger han.

Bärplockaren Hatsaya Khennok var fortfarande missnöjd efter bemanningsföretagens besked att de står för en mindre del av skulderna.

Pengarna räcker inte särskilt långt för henne och de andra bärplockarna, men ett problem är att det skulle ta så lång tid att stämma företagen.

– Men jag har inte så mycket krafter kvar, så jag vet inte om jag kommer att demonstrera något mer, sa hon till LO-Tidningen i fredags.