Den 5 oktober utfördes ett mordförsök mot Süleiman Celebi, ordförande i turkiska LO.
– Jag vet inte vad motivet var, sa en blek men kamplysten Süleiman Celebi vid en presskonferens i går.

En tidigare granne till Celebi hade tagit sig in på facket Disks kontor genom att uppge falsk identitet. Han tog sig förbi receptionen, åkte hissen sju trappor upp, gick förbi sekreterarens rum och in i ordförandens tjänsterum högst upp den ljusblå strykjärnsformade byggnaden mitt i Istanbul.

Sju skott


Läs också: artikeln "Turkiska facket hoppas att EU ska bana vägen" 2006-11-02
   

Där påstod han att Celebi var skyldig honom miljontals euro. När LO-ordföranden nekade, och frågade om han var schizofren, avlossade mannen sju skott. Men Celebi lyckades avvärja attacken och klara sig från att bli mördad.

– Vi var fyra stycken som höll pistolmannen, men ändå lyckades han nästan slita sig och komma undan i den allmänna paniken och villervallan, berättar Yasin Ayyildiz, som befann sig på fjärde våningen när han hörde skotten och sprang uppför trapporna för att försvara sin ordförande.

 
Süleiman Celebi kom till presskonferensen i rullstol med gipsat ben. Han var medtagen, men vid gott mod.  
   

Personalen ringde efter polisen, som grep förövaren.

– När de släpper mig kommer jag att skjuta honom igen, uttalade han till tv-kamerorna.

Träffades i benen
Süleiman Celebi träffades i benen och opererades i flera timmar på sjukhuset Florence Nightingale i Istanbul.

Han kom till presskonferensen i rullstol med gipsat ben. Han var medtagen, men vid gott mod och möttes av skanderande fackliga ledare med röda nejlikor i händerna, ett medieuppbåd och en mur av fotografer och tv-kameror.

Men han ville han inte spekulera över motiven till attentatet, trots att medierna är fulla av spekulationer. Vänsterpressen anklagar fascisterna, och högerpressen påstår att attentatet bevisar att facket har kontakter med maffian.

Disk har tillsatt en grupp jurister som ska undersöka motiven och vilka som varit inblandade.

– Alltsammans är ett spel med höga insatser. Men vi ska avslöja vad som ligger bakom, sa Celebi, som också kritiserade turkiska staten för kränkande desinformation:

– Redan en timme efter attentatet hävdade inrikesministeriet att orsaken inte var politisk, inte heller terrorism, utan att motivet var privata pengar.

Nära blodbad
Attentatet mot Celebi skedde dagen före Internationella valutafondens möte i Istanbul den 6 oktober, då det var stora demonstrationer på Taksimtorget mitt i staden.

– Unga aktivister kom till oss och ville veta vilka som låg bakom attentatet. Om Süleiman faktiskt hade blivit mördad, hade demonstrationerna mot IMF kunnat urarta till ett blodbad, sa Kivang Eliacik, internationell ombudsman vid Disk till LO-Tidningen.

Anna Holmgren

Skriv ett e-postmeddelande till redaktionen