I min bostadsrättsförening pågår ständigt lägenhetsrenoveringar. Mina grannar tycks besatta av att bygga om.

Ofta renoverar den som ska sälja sin lägenhet före flytten, förmodligen för att få bättre betalt. Många gånger börjar sedan köparna med att bygga om den nyrenoverade lägenheten för att bostaden ska passa deras tycke och smak.

Bilning har blivit allt mer populärt det senaste året. Det innebär att någon hackar bort betong med en eldriven huggmejsel. Vi andra får skrika till varandra vid köksbordet.

Allt fler stänger av vattnet i hela huset för att i lugn och ro kunna byta delar av sitt badrum och kök. Det är alltid lika överraskande när tvättmaskinen stannar med ett torrt slurp.

Det är inte lika vanligt att grannarna river väggar inne i lägenheten. Ofta får vi dock veta det med besked. För när kabeln till tv-sändningarna följer med får vi andra titta på en blank gulfärgad tv-skärm i några dagar.

Krisen märks

Förra helgen ordnades en mässa för sådana som mina grannar. Det var Hem och villa, på Stockholmsmässan, och temat var färgstarkt och lekfullt. Så kanske kan vi se fram mot ett lugnt år. Ommålning fordrar vare sig bilning, vattenavstängning eller nedrivna väggar.

Utställningens syfte är att inspirera renoverare, ge dem kunskap och råd, berättar projektledare Christina Persson. Uppmuntra till mer bostadsrenovering helt enkelt.

Krisens effekter skymtar bland montrarna. En badkarsförsäljare berättar att hans företag säljer lika många badkar – både av enklare sort och mer avancerade. Men människor sparar på bubbelsystem och annan extra utrustning till sina kar.

Fredrik Lindström på Nacka Byggnadsvård konstaterar att det är mycket svårt att tillgodose de kunder som vill ha ett ursprungligt badrum i ett mer än 150 år gammalt hus. Köp en träbalja och ställ på gården, brukar svaret bli.

Rot-avdraget ger jobb
Men det nya rot-avdraget kan ge företag som Nacka Byggnadsvård mer jobb. Allt fler vill anlita folk för att göra tidsödande fönsterrenoveringar och annan upprustning av gamla hus.

Designern Terése Eldered ser en liknande utveckling. Hon säger att det inte längre håller för ett heltidsarbetande par att bygga om själva. Det behövs tjänster till rimliga priser – och då handlar det om att sköta allt från att ta emot ny köksutrustning till att tapetsera och planera badrummet.

Till ungefär samma målgrupp vänder sig ett exklusivt golvföretag, som är på mässan för första gången. Enligt säljaren är allt fler beredda att betala för ett kvalitetsgolv.

Mässan ger både idéer till hemmafixaren och samtidigt en glimt av ett samhälle som håller på att dras isär.

Och förresten, jag har också har renoverat min lägenhet.

Det var fem år sedan och det har nog inte grannarna glömt. Jag kapade golvbrädor med en ilsket tjutande såg fram till klockan tio på kvällarna och borrade i väggarna tidigt på både vardagar och helger.