Fjärde delen av Fredriks  dagboksanteckningar, denna gång från år 2009, skulle egentligen komma ut först år 2059. LO-tidningen kan emellertid redan nu publicera utdrag ur den kommande succén.

 

Självklart har författaren inspirerats av Tage Erlander, som förde dagbok under sin tid i politiken. Hans anteckningar publiceras med femtio årsfördröjning; den senaste handlar alltså om år 1959.
Men åter till Fredrik.

2 januari. Björklund har då en förmåga att ställa sig framför alla andra och skina, kanske en vana från tiden på kaserngårdarna. Han vore bra som ambassadör i Ulan Bator. På livstid.

6 januari. Kan inte Uppsala Slott flyttas, med befintlig landshövding Björck? Till Centralafrikanska Republiken, kanske. Eller kan Björck inte omplanteras?

11 januari. Flinten från Malmberget jagar oss. Jag drömmer mardrömmar om karln. En aktivare finanspolitik eller mer Imovane?

21 januari. Rödskäggen på SVT visar åter fram flinten i rutan. Ny styrelse? Stegö-Chilò?

30 januari. Göran Hägglund håller på Degerfors. Jag trodde han var mormon. Måste fråga Carl om detta.

12 februari. Kultureliten är emot oss. Att ha Adelsohn Liljetoth på posten är smart, en markering av kulturfrågornas ringa betydelse.

14 februari. Vi måste värna välfärdens kärna, exempelvis statssekreterarnas löneutveckling.

21 februari. Om Maud Olofsson är Centerns starkaste kort skulle jag vilja se det svagaste.

28 februari. Som regeringschef i Nobels hemland borde man få ha ett ord med i laget om litteraturpristagare. Men finns det någon författare som inte är kommunist?

3 mars. Cristina Husmark Pehrsson. Sitter hon i regeringen? Jag trodde hon kom från Securitas.

15 mars.
Urangruvor – ja tack! Ha, nu ska Centern få det svettigt ett tag. Kan man bryta löften kan man väl också bryta uran?

21 april. Provade ett blåställ med snickarbälte till valaffischerna 2010. Men varför är hjälmen röd?

1 maj.
Svagt att Ask inte lyckats fixa så att dagen är svart. Hon är ju ständigt i luven på den där sossen som skriver deckare.

15 juni. Under ordförandeskapet ska jag umgås med Obama, Putin och Barroso så det blir inte mycket tid över att skriva om futtigheterna i det här utkantslandet.

29 juni. Bra att sessorna gifter sig 2010, då blir det svårare med Monas kröning.

19 september. Ett år till valet. Om jag vore Göran Hägglund skulle jag börja plocka ur skrivbordslådorna.

25 september. Uppfräschning av regeringen? Som det är nu skulle ju Per Unckel upplevas som en frisk fläkt. Jag undrar om rödhakarna glömt det där med den fina Maria Borelius.

1 oktober.
Jag slog vad med Carl om att Eskil Erlandsson är Iprenmannen men fick spö. Igen. Kanske dags att sparka Carl?

8 oktober.
Herta Müller? Här här vi Camilla Läckberg och så går stofilerna i akademin och belönar någon rumänska som vältrar sig i olyckor. Kurt Wallander är också värd ett pris.

9 oktober. Nu lämnar jag dagsboksanteckningarna till förlaget där de förvaras i femtio år, arvodet får jag redan nu. Risk för läckor? Nej, vi följer samma koncept som för atomsopor, säger förlagschefen.

Nästa vecka:  analys av Danmarksmatchen och grundrecept för kolbullar.

Ha det!

 

Peter Swedenmark

Skriv ett e-postbrev till redaktionen