Demonstrationen började i tisdags och bärplockarna har krävt att de fyra bemanningsföretag, som anställt dem för arbete i Sverige, ska betala deras skulder. Efter en diskussion mellan företrädare för bärplockarna, regeringen och bemanningsföretagen förband sig företagen skriftligt att betala runt 20 procent av skulderna.

– Det är alldeles för lite. Räntan på mitt lån tar nästan hälften av de där pengarna, säger Taworn Kamon.

 

Hoppas på regeringen
Han vill fortsätta kämpa för att få hela skulden betald, men först tycker han bärplockarna ska avvakta och se vad regeringens ansträngningar leder till. Både premiärministern och arbetsmarknadsministern försöker få bemanningsföretagen att betala bärplockarnas skuld. Dessutom finns det ett förslag som går ut på att staten ska ta över skulderna och att bärplockarna då blir skyldig staten pengar.

– Nu har vi i alla fall löst en del av problemen. Det är skönt, säger Hatsaya Khennok.

 

Fortsatt missnöjd
Hon är dock fortfarande missnöjd. Det som bemanningsföretagen gått med på att betala räcker inte särskilt långt, men ett problem är att det skulle ta så lång tid att stämma företagen. Många av de skuldsatta bärplockarna måste ha pengar snabbt för att klara sig.

– Jag har inte så mycket krafter kvar så jag vet inte om jag kommer demonstrera något mer säger hon.

 

Kampen fortsätter
Somkit Homnet, som är lärare från nordöstra Thailand och som hjälper bärplockarna, tror att en del är nöjda med det som bemanningsföretagen nu gått med på. Företagen har också förbundit sig att betala för arbetet i Sverige och Somkit Homnets bedömning är att för en del betyder det att 80 procent av skulderna blir betalda.

– Nu behöver bärplockarna vila, men om en vecka kommer kampen fortsätta med nya demonstrationer.