Verkstadsklubbens vice ordförande Erik Jernér (till vänster) har jobbat på Dometic i drygt tio år. Han skulle egentligen ha fått sluta. Unionens klubbordförande Tommy Martinsson har 34 år på Dometic. Han är en av de sista 200 som sägs upp.
 

Toppchefernas 800-miljonersbonus fick stå modell för verkstadsklubben på Dometic i Motala.

Nu har klubben drivit igenom en bonus på 60 kronor i timmen till alla anställda, även tjänstemännen, tills fabriken läggs ner. Det blir 10.000 kronor extra i månaden.

Fackets nästa mål är att få företaget att ta ett socialt ansvar för dem som sägs upp.

– Det blir nog tungrott. Hittills har vi inte fått något utöver det som lagen och avtalet kräver, säger Eric Jernér, verkstadsklubbens vice ordförande.

Återanställda till januari

Det är paradoxalt, men Dometic säger både upp och anställer för fullt.
På ett och ett halvt år har företaget varslat om uppsägning nio gånger, senast i fredags för två veckor sedan. Nu ska de sista bort. Målet är att stänga fabriken den 31 mars.

Men samma vecka gick nya, eller snarare nygamla, arbetare in genom grindarna på måndagsmorgonen. De hade blivit av med sina jobb. Men nu är de återanställda till den 31 januari.

När det första varslet kom i februari förra året hade Dometic 800 anställda. I våras fanns mellan 200 och 250 kvar. Då vände det. Nu arbetar drygt 400 personer på fabriken.

Ökad orderingång
De tillverkar runt 1.000 kylskåp om dagen. Det är hälften så många som rekordåret 2006 – men mycket mer än i våras. Orderingången har ökat rejält.

Men snart är det slut. Produktionen ska flyttas till USA. Efter det beskedet har arbetsglädjen inte varit på topp.

Men det var nyheten om toppchefernas krav på 800 miljoner kronor i bonus som lamslog fabriken. Den augustidagen låg produktionen nere.

– De har beslutat att lägga ner fabriken på tveksamma grunder. Sedan begär de mångmiljonbonusar när de har kört koncernen till randen av konkurs. Det gör ingen människa glad, säger Erik Jernér.

Resignation

Det lokala avtalet om bonusen föregicks av centrala förhandlingar om påstådda maskningsaktioner. De ledde ingen vart. Dagen därpå gjorde facket och ledningen upp om bonusen som ger 60 kronor i timmen om produktionsmålet uppfylls.

Dometic tillverkar framför allt små kylskåp till husbilar, husvagnar, båtar och hotellrum. Många anställda berättar att de har varit stolta över att jobba på ett världsledande företag.

Nu verkar de mest resignerade. Varken Erik Jernér eller Unionens klubbordförande Tommy Martinsson tar talet om maskning på allvar.

– Folk mår dåligt. Det är förvånande att ledningen inte kunde förstå det, tycker Erik Jernér.

Konsulter stödde facket

Den 8 juli fattade styrelsen beslutet att lägga ner fabriken i Motala. Inför beslutet tog facket in löntagarkonsulter. Deras slutsats var att det mest lönsamma vore att behålla fabriken i Motala.

– Men beslutet var fattat i förväg, säger Kenny Wikström, verkstadsklubbens ordförande.

Drygt en månad tidigare hade Dometics ledning förhandlat fram en uppgörelse med kommunpolitikerna i Elkhart, Indiana.

Arbetslöshetens huvudstad

Staden har drygt 50.000 invånare. Men det är inte vilken småstad som helst i det som kallas det amerikanska rostbältet.

Elkhart var känd som husbilarnas och husvagnarnas huvudstad i USA. Sedan kom finanskrisen och fabrik efter fabrik slog igen.

Nu har Barack Obama gjort Elkhart känd som arbetslöshetens huvudstad i USA. Hans första resa som ny president gick dit. Där presenterade han sitt stora krispaket.

Det är med andra ord rätt tidpunkt att etablera sig i Elkhart. Det går att pressa löner och begära subventioner.

Sparar 80 miljoner

Enligt amerikanska tidningar erbjuder Elkhart drygt tio miljoner kronor i skattelättnader. Delstaten Indiana bidrar med drygt en miljon i stöd – halva Dometics kostnad för att utbilda de nyanställda.

I gengäld förbinder sig Dometic att anställa 241 personer och betala dem i genomsnitt 80 kronor i timmen, enligt dagens dollarkurs. Genomsnittslönen i Motala är 120 kronor i timmen.

– Jag vill understryka att stödet inte har haft någon betydelse för vårt beslut. Det avgörande är att 80 procent av den amerikanska husvagns- och husbilsindustrin finns runt Elkhart. Motala ligger fasligt långt från kunderna, säger Dometics marknadsdirektör Rutger Wachtmeister.

Dometic räknar med att spara runt 80 miljoner kronor om året på flytten. Enligt amerikanska medier ska företaget investera ungefär samma summa i Elkhart.

Prestigefråga
Enligt löntagarkonsulternas rapport underskattar Dometic investeringskostnaderna. Det tror även de fackliga företrädarna, men hoppet för fabriken i Motala är ute.

– Det har gått prestige i det här. De kan inte backa längre, säger Erik Jernér.

En del av det som tillverkas i Motala säljs inte till USA. Den tillverkningen ska outsourcas. Mellan 40 och 50 jobb blir kvar. Dess-utom ska något tiotal tjänstemän jobba kvar inom Dometic i Motala.


FAKTA Industrikris i Motala

Före krisen jobbade ungefär 4.500 personer i industrin i Motala. Sedan dess har många industrijobb försvunnit på bland Autoliv, Sanmina-SCI och Motala Verkstad.
Dometic var störst av industriföretagen. När fabriken stänger har 800 jobb gått förlorade. De flyttas från en svensk krisort till en amerikansk.