SAS danska kabinfack avvisar företagsledningens sparkrav och därför har förhandlingarna nu avbrutits.

Enligt kabinfacket CAU är det företagsledningen som nu avbrutit förhandlingarna och kräver att facket accepterar besparingar på 220 miljoner svenska kronor. Annars hotar uppsägningar.

CAU:s vice ordförande Jacob Esposito anser att facket har accepterat kraftiga besparingar för att möta företagsledningens sparkrav. Men det är enligt Esposito fortfarande ett stort avstånd mellan parterna sedan förhandlingarna inleddes i somras.

Sänkt lön
– Vi har gått med på besparingar på sammanlagt 85 miljoner kronor och företaget kräver besparingar på sammanlagt 220 miljoner kronor, säger Jacob Esposito till TT.

– Skulle företaget acceptera vårt bud som innebär en besparing på 15 procent skulle det innebära att vi kommer ner på samma lönenivå som våra svenska kollegor.

Han anser att företagets krav på besparingar har skärpts sedan i somras.

– Skulle vi gå med på företagsledningens krav innebär det en lönesänkning med 35 procent, säger Jacob Esposito.

Ledningen tiger
Han anser det obegripligt att företagsledningen nu valt att avbryta förhandlingarna och hoppas att den nu tar sitt förnuft tillfånga.

SAS-ledningen är förtegen om orsaken till att förhandlingarna nu har avbrutits.

– Vi anser inte att förhandlingarna avbrutits och håller dörren öppen för CAU till den 8 oktober, säger SAS informationschef Bertil Ternert till TT.

TT: Betyder tidsfristen fram till den 8 oktober att ni därefter kommer att börja varsla personal om uppsägning i Danmark?

– Vi avvaktar fram till den 8 oktober och vill inte kommentera vårt bud eller vad facket vill gå med på, säger Bertil Ternert.

TT har sökt det svenska kabin- och pilotfacket för en kommentar om förhandlingsläget för den svenska delen av SAS och de sparkrav SAS har. SAS-aktien hade vid lunchtid på tisdagen fallit med 1 procent.

FAKTA / SAS sparplaner
• Hos SAS har sparpaketen avlöst varandra under de senaste åren. I våras sköt storägarna med svenska staten i spetsen till 6 miljarder kronor genom en nyemission. Men SAS fortsatta miljardförluster innebär att pengarna håller på ta slut.
• Under de närmaste två åren ska SAS personal minskas med 4 500 anställda och 21 flygplan ska ställas på marken i samband med att bolaget överger en lång rad olönsamma destinationer. Det ska ge en sammanlagd besparing på 6,5 miljarder kronor fram till 2011.

CG Ström/TT