De demonstrerande bärplockarna i Bangkok fick i dag inte träffa någon i den thailändska regeringen. Nu förbereder sig demonstranterna för att övernatta på gatan utanför regeringsbyggnaden. De tänker stanna tills den thailändska regeringen tar emot dem.
 

För Taworn Kamon och flera hundra andra bärplockare väntar en ekonomisk katastrof om de inte får hjälp med sina skulder. Många är risbönder och har pantsatt både hus och mark.

– Nu ska vi kämpa så länge som det behövs. Och om vi av något skäl tvingas avbryta demonstrationen här så kommer vi tillbaka och gör ett nytt försök, säger Taworn Kamon.

Han är en av de runt 500 bärplockare som i dag, tisdag, gick i ett demonstrationståg till regeringsbyggnaden i Bangkok. De krävde att regeringen ska se till att de fyra bemanningsföretag, som anställt folk för bärplockning i Sverige, ska betala bärplockarnas skulder.

Bakgrunden är att de thailändska bärplockarna tvingats betala 15.000 till 20.000 kronor var för att få bärplockningsjobben. Dessutom fick de betala för mat, boende och transporter i Sverige. När det då visade sig att bärtillgången var dålig slutade det hårda arbetet i de svenska skogarna med att många av thailändarna inte tjänat några pengar – utan bara har skulder.

Stämma företagen
Före återresan från Sverige fick bärplockarna löfte både från den thailändska regeringen och från de bemanningsföretag som anställt dem att de skulle få hjälp med skulderna.

Men när bärplockarna väl kommit hem förklarade arbetsmarknadsminister Phaitoon Kaeothong att bärplockarna får stämma bemanningsföretagen om de vill få dem att betala skulderna. Bemanningsföretagen å sin sida har hävdat att bärplockarna känt till riskerna och att företagen inte hade gett några förtjänstgarantier.

Bärplockarna hänvisar till att företagen sagt att de utan problem skulle tjäna 60.000 kronor var i Sverige.

Lovade svara
Hatsaya Khennok har tidigare berättat i LO-Tidningen att hon och hennes man åkte till Sverige för att ordna pengar till barnens utbildning. Hon anser att både regeringen och företagen lurat dem. Och om de inte får hjälp med att betala sina skulder blir de tvungna att sälja en del av sin mark.

För en vecka sedan lämnade bärplockarna en skrivelse till arbetsmarknadsminister. I den berättade de om företagens löften, sina skulder och bad om hjälp. De fick då ett löfte om svar i dag, men något sådant svar har inte kommit.

– Regeringen tycker det här är ett så litet problem. Nu handlar det om att sätta press på regeringen, säger Somkit Homnet, som är lärare från nordöstra Thailand och som hjälper bärplockarna.

Erbjuder 4.000
Han berättar också att arbetsmarknadsdepartementet sedan några dagar diskuterar med de fyra bemanningsföretagen, som anställt folk för bärplockning i Sverige. I dessa samtal har företagen erbjudit sig att betala en liten del av skulden – runt 4.000 kronor per person.

Det är första gången företagen gör en konkret ekonomisk utfästelse, men Somkit Homnet tycker inte riktigt det är något framsteg. Alla skulder ska betalas och nu stannar bärplockarna tills de får en acceptabel lösning.

Det finns dock en gräns för hur länge de demonstrerande bärplockarna kan stanna. De har inte särskilt mycket pengar att köpa mat för.

Läs också: artikeln ”Bärplockarna väntar på räddning i Bangkok” 2009-10-02