Det går bra att heta Q, har regeringsrätten slagit fast. Skatteverket ville sätta P för det hela men fick ge sig. Qul för pojkens föräldrar som under namntvisten fått avstå från utlandsresor. Kan man inte resa in i Norge om man kallas Q?
 

 

Nu kanske det blir en fluga att byta namn.

Z Swedenmark? Q Borg? Z Reinfeldt? Kanske det blir inne med siffror och tecken också? 6 Anka. 0 Olofsson. €skil Erlandsson. π Björklund.

Den socialdemokratiska kongressen i slutet av månaden får fatta ett principbeslut i namnfrågan och jag kan ta på mig att bli huvudsekreterare i 2010 års namnkommitté. Hockeyspelaren Z får bli sakkunnig. Att jag en gång köpte en tvättmaskin av hans farfar Bernt i Kvissleby har inte nämnvärt påverkat min bedömning.

Reinfeldt i lingonskogen
Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte den norra provinsen och öppnade dörren för uranbrytning i inlandet. I Bergs kommun räknar man med att det finns uran för flera hundra miljarder. Tanken är förstås att pengarna kan användas till att bygga simhallar och spa-anläggningar i Täby, Danderyd och Vellinge. Samt bekosta Förbifart Stockholm, den gigantiska motorvägssatsning som Centerstatsråden drivit fram.

Men befolkningen i Berg lockas inte av stora summor. De vill ha sina berg och dalar orörda. Hur blir det med lingonen om man spränger och schaktar?

Centern i skogslänen skär tänder efter Reinfeldts utspel. Man har byggt upp en image som uranbrytningsmotståndare och så kommer allianschefen och förstör allt. Regeringschefen får gruva sig inför besök i Norrlands inland.

G W och Aro på spaning i Rosenbad
Jag ser Efterlyst varje vecka, mest för att professor Leif G W Persson är med. Kan man inte utvidga programidén?

Hasse Aro: Här har vi en man som lovade att minska utanförskapet men nu är rekordmånga arbetslösa. Vad säger du om det, Leif?

G W: Äuum, jo…det är sköna gossar, hähä.

Hasse Aro: Kan de lagföras?

G W: Äuum…nja, det är väldigt knepigt, det. Men om dom hamnade framför Sverker i Plus skulle dom bli strimlade, hähä. Nä, det gäller att se upp med dom här herrarna innan dom får chans att sätta sina planer i verket. Så är det.

Vill ni ha fler idéer, grabbar, kan vi diskutera ett upplägg på konsultbasis. Växeln har mitt telefonnummer.

Ett OS gör ingen sommar
Nu är det klart med sommar-OS 2016.
 
Fråga: Kommer Sverige någonsin att få arrangera ett vinter-OS?

Svar: Ressugna Stockholmsredaktörer vill ut i världen, inte bara lägga sig på nattåget till Östersund. Dessutom är det tveksamt med det politiska stödet. Barack Obama var i Köpenhamn och slogs för Chicago. Kanske Östersund kan anlita honom för kampanjen inför 2022? Det har ofta varit klent stöd från ledande svenska politiker. De har haft en kamrerssyn på det hela, inte sett till de dynamiska effekterna. Ett OS i Jämtland kan leda till ett nytt flott badhus i Täby.

4 oktober är numera kanelbullens dag. Förr var det den dag då de som hade gott om deg demonstrerade mot ekonomisk demokrati.

Nästa vecka: Maud Olofssons hittills opublicerade kärleksnoveller och en analys av Ezzard Charles stil.

Puss!