LO-Tidningen har tidigare berättat om bärplockarna från Thailand, som förlorat pengar på arbetet i Sverige.

Fyra thailändska bemanningsföretag har inför årets säsong anställt 5.900 personer för att plocka bär i Sverige. Företagen heter Sin Sun Shine, Siam Royal, TS Law & Business och Thai Blueberry.

För att få jobb som bärplockare i Sverige har thailändarna tvingats betala mellan 15.000 och 20.000 kronor. Det innebär att de tillsammans har betalat runt 100 miljoner kronor till bemanningsföretagen. Pengarna lånade bärplockarna och många av dem pantsatte sina hus och sin mark.

Väl i Sverige fick de betala för mat, husrum och transporter. Med årets dåliga tillgång på bär har arbetet i Sverige lett till stigande skulder: Thailändarnas kostnader har varit större än inkomsterna från bärplockningen.

Mot slutet av augusti samlades alltfler missnöjda bärplockare i en sporthall i Luleå och samlingen utvecklades till en slags protestaktion. De krävde att åtminstone få en del av sina skulder betalda av den thailändska regeringen eller av bemanningsföretagen.

I månadsskiftet augusti-september började de utblottade och missnöjda bärplockarna åka hem. Enligt den thailändska ambassaden har 450 av bärplockarna åkt hem i förtid.

Det är tredje året som systemet med bärplockare anställda av utländska bemanningsföretag används. Det uttalade syftet är att slippa betala skatt i Sverige.