LO-Tidningen träffade risbonden Hatsaya Khennok (till höger) i augusti. Nu bor hon i tältläger i Bangkok med 200 andra bärplockare och är skuldsatt upp över öronen.
– Både regeringen och bemanningsföretagen har lurat oss, säger hon.
 

De thailändska bärplockarna har inte fått någon hjälp av regeringen eller företagen som anställde dem. Åtminstone 200 av dem är kvar i huvudstaden Bangkok där de försöker få hjälp att betala sina skulder efter årets usla bärplockning i Sverige.

I Bangkok bor de utblottade bärplockarna i parker och hos släktingar. De drar sig fram på daglönejobb, mest tunga jobb på byggen som ger runt 20 kronor om dagen.

– Jag känner mig vilsen och maktlös, säger Hatsaya Khennok, som bor hos släktingar och lever på lånade pengar.

Hon har vistats en månad i Bangkok, men under två dagar reste hon till sin hemby i nordöstra Thailand för att hälsa på barnen. En mindre grupp bärplockare har utsett henne att sköta kontakterna med myndigheterna.

Risbonde
Hon är risbonde och hade hoppats att arbetet i Sverige skulle ge pengar till barnens utbildning. Så blev det inte. Nu har hon bara skulder.

– Både regeringen och bemanningsföretagen har lurat oss. Vi trodde att regeringen skulle betala hälften av våra skulder och att bemanningsföretagen inte skulle ta så mycket betalt av oss. Så blev det inte.

Hon tycker att det verkar som om Thailands regering inte bryr sig om dem, och att den egentligen står på bemanningsföretagens sida.

– För oss finns ingen framtid. Det gäller bara att få ihop pengar och åtminstone kunna betala räntan. Går inte det måste vi sälja en del av vår mark, säger hon.

Svärfars mark i pant
Taworn Kamon har just kommit hem till sin by efter bärplockningen i Sverige och en tid i Bangkok. Han har inget jobb och kan inte försörja sig.

Det enda han har är skulder. Pengarna har han lånat av en rik man i byn, som nu hotar med att ta svärfars mark, som Taworn Kamon pantsatt.

– Utan marken klarar vi oss inte. Det är samma sak som att vi förlorar allt.

Inga garantier
Det har gått en månad sedan bärplockarna återvände hem från Sverige med en förhoppning om att de i Thailand skulle kunna bli av med en del av sina skulder.

Arbetsmarknadsminister Phaitoon Kaeothong har dock meddelat att de får stämma de thailändska bemanningsföretagen om de vill ha tillbaka några pengar.

Samtidigt förklarar bemanningsföretagen att de inte tänker betala tillbaka något. Enligt Bangkok Post säger en företrädare för bemanningsföretaget Siam Royal att bärplockarna kände till riskerna och att de inte hade fått några förtjänstgarantier.

– Bärplockarnas pengar är slut. De har inte råd att driva det här vidare utan pengar, säger Chitrawan Sandberg, som är ordförande för thailändska föreningen i Luleå.

Ekonomisk katastrof
Just nu är hon i Thailand för att hälsa på sin släkt, och hon passar samtidigt på att besöka bärplockare runt om i landet.

– Många hotas av ekonomisk katastrof. De kan inte ens betala räntan på sina lån, säger hon.

Chitrawan Sandberg har kontakt med 248 bärplockare. 113 av dem har åkt hem medan 135 är kvar i Bangkok. De flesta av dem bor i en stor park.

Det finns inga uppgifter om hur många av bärplockarna som gått back till följd av arbetet i Sverige. Men det rör sig åtminstone om flera hundra personer.

Krav på stämning
I tisdags lämnade bärplockarna in en skrivelse till Thailands premiärminister med krav på att regeringen ska se till att stämma de fyra bemanningsföretag som lockat dem till de svenska bärskogarna.

– Företagen har utnyttjat folk och behandlat dem orättvist. Och bolagen är oärliga, säger Somkit Homnet, som hjälper bärplockarna.

Han är lärare och kommer från staden Udontanee i nordöstra Thailand. Därifrån kommer också många av dem som varit i Sverige för att plocka bär.
 
Somkit Homnet berättar att skrivelsen till premiärministern tar upp att bemanningsföretagen utlovat en förtjänst på 60.000 kronor för arbetet i Sverige. Och nu måste företagen ta ansvar för sina löften.

Små chanser

Han berättar att många är risbönder, precis som Hatsaya Khennok. Nu har de sex månader på sig att betala sina lån. Om de inte lyckas med det förlorar de sin pantsatta egendom – och då får de helt enkelt försöka skaffa nytt arbete och ny bostad.

– Chanserna att vinna är inte så stor för bärplockarna, säger Somkit Homnet.

Ivan Harnesk är ordförande för Skogbärbranschens intresseförening i Sverige. Han tycker att det är märkligt att bärplockarna i Thailand inte fått någon hjälp, eftersom han uppfattat det som att både bemanningsföretagen och företrädare för thailändska regeringen sagt att de ska ta ansvar för dem.

– Men om inte bemanningsföretagen i Thailand tar sitt ansvar så måste vi försöka finna en lösning, säger Ivan Harnesk.