FRÅGESPORT. Mats Hallberg, SEKO-medlem i Göteborg, är en av de största ivrarna för arbetarlitteraturen. Han är ständigt igång med att skriva artiklar och nätverka.

 

Men han har även andra strängar på sin lyra. En av hans hobbies är att delta i de olika quiz-tävlingar som anordnas på pubar i Göteborgsområdet.

Quiz skiljer sig från vanlig frågesport bland annat genom att frågorna ska vara på en skala från svåra till ofantligt svåra, så att det blir sållning i startfältet.

Det föll sig därför naturligt att be Kultur-Mats tillverka ett quiz om sitt specialområde för LO-Tidningen.

 

Ingen kommer förmodligen att få alla rätt. Men de tre bästa lösningarna belönas med varsitt författarsignerat exemplar av Kristian Lundbergs nyutkomna roman Yarden.

Sista inlämningsdatum: den 20 oktober.
Adress: LO-Tidningen Kultur, Box 1372, 111 93 Stockholm eller kultur@lotidningen.se


1. Sara Lidman skrev, med Din tjänare hör som första del, en imponerande romansvit om Didrik i Månliden. Vilket är samlingsnamnet på denna romanserie?

2. Under ett och samma år publicerade tre portalfigurer inom arbetarlitteraturen sina genombrottsverk. Därför har året betecknats som den definitiva startpunkten för denna genre. Vilket var året?

3. Bernt-Olov Anderssons historiska roman Agitatorerna är baserad på två karaktärer ur den tidiga arbetarrörelsen. Vilka då?

4. Torbjörn Flygt belönades med August-priset för Underdog. Han tillhörde den första grupp som gick på Sveriges enda skrivarutbildning på universitetsnivå. Vad heter denna tvååriga utbildning?

5. Vem skrev förordet till FIB:s Lyrikklubbs utgåva av Ballader och spelmansvisor från 1954?

6. På vilken tidningsredaktion möttes Moa och Harry för första gången ?

7. Ove Allanssons Ombordarna inspirerades av verkligheten och gav upphov till flera riksdagsmotioner. Den slutar med att ett brott begås. Vad är det för olaglig handling och vem är offret?

8. En roman av Per Gunnar Evander berättar om en kroppsarbetare med svåra sömnproblem. Denna fåordiga man blir utskrattad då han på ett ABF-möte föreslår att barns leksaker ska vara så tunga, att de i socialistisk anda  tvingas hjälpa varandra. Från vilken roman kommer denna anekdot?

9. Eyvind Johnsons alter ego i Romanen om Olof vandrar ut ur detta epokgörande verk med en tydligt angiven känsla. Vilken då?

 

 
Foto: DAN HANSSON/SCANPIX  
   

10. Barn av sin tid är en film om Aino Trosell och hennes släkt som visats i både SVT och på biografer. Vem gjorde filmen och på vilken biograf hade den sin premiär?

11. Rivar-Bohm fick i Död mans hand nobben då han förde fram sina kamraters önskemål om att vara med och dela både vinst och ansvar. Vilket för honom obegripligt epitet använder chefen för att krossa honom?

12. På vilket förlag utkom Lars Ahlins numera klassiska debutroman Tåbb med Manifestet?

13. Ovänskapen i mogen ålder mellan Eyvind och Ivar skildras i en bok av Hans Lagerberg. Den berodde bland annat på att Ivar Lo i sin självbiografiska romansvit framställt en kollega på ett nedlåtande sätt. Vem då?

14. Vilken Ivar Lo-pristagare, med många år i statens tjänst, ville med sitt författarskap visa ”tidigare slutna rum i det fuskbyggda folkhemmet”?

15. David Ericsson har skapat ett turbulent liv för sin huvudkaraktär Jack. Förhållandet till sonen är en av få trygga hållpunkter i tillvaron. Vad heter sonen?

16. Vilken person finns på bild på omslaget till Göran Greiders diktsamling Ombyggd Volvo utgiven 1992?

 

 
  Foto: FELIPE MORALES/ SCANPIX
   

17. Moa Martinson turnerade på 50-talet i Folkparkerna med en lika folkkär artist känd från nöjeslivets estrader. Vem var det?

18. Mitt uppe i skrivandet av en trilogi kom en författare i maj 1960 med ett debattinlägg i DN om fackföreningarna med rubriken ”Den självgoda kolossen”. Vem var författaren?

19. I Gnistskärmen av Torgny Karnstedt skildras hur huvudpersonen i mitten på 80-talet missar en konsert på Studentkåren då han saknar biljett. Istället träffar han en tjej. Vem var artisten?

 

Läs också: De rätta svaren!

 

Mats  Hallberg

Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn