Det borgerliga vann valet i Tyskland. Socialdemokraterna var de stora förlorarna.

Den stora regeringskoallitionens dagar i Tyskland är över. Tidigare delade konservativa CDU/CSU makten med socialdemokraterna SDP.

Efter gårdagens val står det klart att förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska allians kommer att regera med det liberala partiet FDP som var valets stora vinnare.

För de tyska socialdemokraterna, som gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget, kom resultat på 23 procent av rösterna som en kalldusch eftersom det innebär att partiet tappat 11 procentenheter sedan förra valet.

I Sverige säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan till nyhetsbyrån TT att det tidigare regeringssamarbetet med kristdemokraterna CDU har varit till nackdel för det tyska socialdemokratiska partiet, SPD.

 

Det tyska folket har löst upp ett tvångsäktenskap, kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt.

I Tyskland bedömer flera analytiker att landets politik kommer att gira allt längre åt höger i och med att socialdemokraterna inte kommer att sitta kvar i makten. Kommer Merkel att muteras från mamma till järnlady? var en rubrik i den tyska tidningen Spiegels nätupplaga.

Före valet öppnade Angela Merkel för framtida skattesänkningar vilket tyska DGB (tyska LO) oroas över eftersom de befarar att sänkta skatter leder till försämringar av välfärdssystemet.