Varför fick Apotekets styrelse sparken av socialminister Göran Hägglund, den kulturkonservativa högerbacken från Degerfors? Min teori är att det berodde på bristen på handsprit på landets apotek. Det där med ägardirektiv är bara en rökridå.
 

 

Jag kan tänka mig att ministern gick in på apoteket Ekorren hemma i Bankeryd.

– Jag behöver handsprit om jag träffar några från kulturvänstern.

– Tyvärr, handspriten är slut hos leverantören. Det är den där eländiga svininfluensan.

– Så starka ord vill jag inte ta i mun mun men visst är kulturradikalerna svinaktiga.

Vi kan ju inte ha apotek som fungerar som om Sverige var den sista öststaten, tänkte Hägglund, och gav styrelsen sparken. Någon PR-konsult fick tänka ut det där med ägardirektiv.

Micael Bindefeldt tycks ha bjudit alla på sitt femtioårskalas. Nästan alla. Jag vet inte om posten slarvade bort brevet eller vad som hände. En av männen på en bild från festen på Mallorca var då slående lik en vikarierande brevbärare. Hör av dig, Micael, när du läser detta så får vi reda ut det här till din sextioårsdag.

Konstnärslönerna ska tas bort. I sin gränslösa godhet har dock regeringen sagt att de som redan beviljats sådan lön får behålla den i fortsättningen också. Väldigt omtänksamt.

Nu talas det om att stöd istället ska slussas till lokala grupper. Här är några som lär komma med ansökan, enligt en välplacerad tipsare:

# Bankeryds teatergrupp ska sätta upp Jesu Christ Superstar.

# Högfors amatörteatersällskap satsar på en mustig förväxlingskomedi, När vänster blev höger.

# Bromma Liberala Teatergille ansöker om pengar till  en modern version av Hets, Ingmar Bergmans skolepos.

# Täby Theaters har planer på skriva en hyllningsmusikal kallad Mrs Thatcher.

Bokmässa i Göteborg. Inget för mig. Jag är för inbunden.

Nyhetsinslagen om kuppen i Västberga liknar en trailer för någon actionfilm. Och polisens agerande gör att man tänker på konstaplarna Kristiansson och Kvant, porträtterade i Sjöwall-Wahlöös utmärkta böcker.
 
Om justitieministern hetat Thomas Bodström skulle den borgerliga oppositionen ha sagt att rånet är ett bevis för att den organiserade brottsligheten regerar. Sossarnas flumpolitik bäddade för aktionen. Nu är det lugnare. Ask me why.

Vill du bli sidekicker i oktober? Skicka in ditt namn och femtio spänn så får vi se hur det blir. Förutom att leverera kommentarer ska sidekickern koka kaffe, bjuda på lunch och köpa biobiljetter.

PM för oktober:
4. Kanelbullens dag.
6. Tre år sedan Reinfeldt tillträdde. Tillsätt bittermandel.
16. Tre år sedan kulturminister Cecilia Stegö-Chilò avgick.
19. Elva månader till valet.
24. Tvättstugan.
31. I morgon börjar svinnovember.

Nästa veckas tema: Hammarbybuset och Lady Gaga.

Love!

 

Peter Swedenmark