Städaren Dina Calderon började känna av förslitningsskador redan i början av 1990-talet. Det skulle dröja år innan hon, med hjälp av facket, rett ut hur stor ersättning hon faktiskt hade rätt till.
 

Som många andra drabb­­­­­­­­­ades städaren Dina Calderon av förslitningsskador. Det ledde till operationer, utförsäkring och arbetslöshet. Men genom Fastighets fick hon ersättning från avtalsförsäkringarna och i dag har hon också lyckats få nytt ­­­­­­­­­­­­­­­­­­jobb.

Dina Calderons sjukhistoria är lång och invecklad. Det är lätt at­t hamna fel när vardagen rasar, och det är lätt att förbise de rättigheter man har som anställd.

Speciellt när det gäller avtalsförsäkringarna där den anställda själv är skyldig att anmäla till försäkringsbolaget  Afa för att få ut ersättning.

Redan i början av 1990-talet började värken, den skarpa värken i axlarna, under städarbetet på olika kontor i Nacka öster om Stockholm.

Operation
1996 gick Dina Calderon därför igenom en operation av sin utslitna högeraxel. Fem år senare, när hon var tillbaka på arbetet igen, hade förslitningen gått lika långt i den andra axeln och hon blev tvungen att operera även den.

Skillnaden var att hon blev av med sitt jobb i samma veva som den andra operationen genomfördes. Det städföretag hon arbetade på togs över av ett annat bolag och hon förlorade sin tjänst efter tolv år.

– Jag förstod inte reglerna och sa ja när de sa att jag inte hade något jobb att komma tillbaka till. Nu förstår jag att jag inte hade behövt göra det.

Försäkringskassan skickade henne på rehabilitering.

Hela tiden värkte axlarna.

– Läkarna sa att jag hade jobbat för hårt – men att det nog skulle bli bra även om det skulle ta tid, berättar hon.

– Och jag väntade, länge, säger hon.

– Men Alvedon blev nog det vanligaste svenska ord jag använde då, och det gjorde förskräckligt ont mest hela tiden.

Utförsäkrad
Ändå utförsäkrade försäkringskassan henne och hon hamnade i stället som arbetslös hos arbetsförmedlingen.

Slutligen hamnade hennes fall hos det regionala skyddsombudet Kjell Lindmark på Fastighets avdelning 1 i Stockholm. Han började nysta i händelseförloppet och samlade papper och intyg.

– Jag får hand om en hel del rehabiliteringsärenden och det är två saker man alltid noterar, dels att arbetsgivaren ofta så lätt struntar i sitt rehabiliteringsansvar och dels hur försäkringskassan agerar när den drar in sin sjukersättning, säger Kjell Lindmark.

Som en stående ingrediens kontrollerar han alltid vilka ersättningar som har gått ut från sjukförsäkringen AGS, en av de fackliga försäkringar som medlemmarna betalar för genom sitt kollektivavtal.

Stöd av LO-TCO Rättskydd
I Dina Calderons fall fick Kjell stöd av LO-TCO Rättsskydd som fick rätt när de hjälpte till att överklaga. Dina hade haft rätt att få sjukersättning under en längre tid, och fick cirka 60.000 kronor i efterskott från försäkringskassan.

När hennes sjukfall också anmäldes till Afa Försäkring, som handlägger AGS-försäkringen och de övriga avtalsförsäkringarna, hade hon ersättning att hämta även där.

Så 2007 fick hon ut 11.000 kronor från den fackliga sjukförsäkringen AGS.

Under tiden hade värken sakta mildrats så pass att Dina åter kunde börja jobba, nu som städare på Siljaterminalen i Stockholm.

Egen firma
I dag har hon gått ännu längre. Genom att starta en egen städfirma, Dina Städ, försöker hon dryga ut den deltidstjänst hon har.

– Min man har en liten lastbil som vi har målat Dina Städ på som han åker omkring med, och jag fick hjälp av min äldste son för att göra en hemsida.

– Men det är svårt, säger hon och skrattar.

– Jag har tyckt upp massor av lappar och reklamskyltar och spridit dem till kontor, kompisar och lägenheter i Nacka, men konkurrensen är hård och det är få som nappar.

Just nu drygar hon ut med städning på ett kontor några timmar i veckan genom det egna företaget.

Det långa förloppet har gjort att Dina Calderon nu vet mer om sjukförsäkringar.

Men hon tror att många inte har en aning om vilka fackliga försäkringar som finns – trots att de kan ge hjälp i en ekonomiskt svår period.

 

FAKTA / Så mycket fick dina:
• 10 953 kronor från fackliga försäkringen AGS.
• 59 311 kronor retroaktivt från försäkringskassan.
• Sammanlagt fick hon 70 264 kronor sedan facket kopplats in.