Teknikföretagen är ute och cyklar när de inte vill ge löneökningar för 2010, till dem som skjutit upp årets löneökningar, enligt IF Metall.
– Ska tacken för att klubbarna ställt upp bli att de inte får någonting? Det köper inte vi, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Alla industriarbetare ska ha löneökningar nästa år, och de ska anges i det centrala avtalet, enligt IF Metall. Facket är mycket kritiskt mot Teknikarbetsgivarnas åsikt att löneutrymmet som Konjunkturinstitutet (KI) uppgivit för nästa år redan är förbrukat i de företag som skjutit upp årets löneökningar.

– Det är helt fel slutsats, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Påverkar inte
Han säger att KI räknat med årets uppskjutna löneökningar för i år, och att de inte påverkar löneutrymmet för nästa år.

Att Teknikarbetsgivarnas förhandlingschef Anders Weihe hävdar något sådant samtidigt som han kräver att hela avtalet ska vara dispositivt, det vill säga förhandlingsbart på lokal nivå, upprör IF Metall. 

– Det är jävligt fräckt av Anders Weihe. Är det den signalen han vill skicka ut när han säger att vi ska ha avtal där de lokala parterna får göra upp. När de nu gjort det ska de tackas med att inte få någonting. Han håller på och gräver sin egen grav här.

Ingen krisförlängning
Facket står kvar vid sin analys att det finns utrymme för löneökningar för alla, även om det inte är så stort. IF Metall kommer inte heller gå med på kravet om att hela avtalet ska vara dispositivt, och det blir ingen förlängning på krisuppgörelsen.

– Vi kan diskutera ett permitterings- och utbildningslösningar för det kommer nog att behövas även i framtiden, men då krävs statliga pengar. Vi tog vårt ansvar den här gången och vi gör det inte igen utan statligt stöd, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Läs också: artikeln ”Inga höjda löner, säger teknikföretagen” 2009-09-24