– Det är bra att Kommunal visar framfötterna. Det är lite speciellt att det är hundrade gången, säger Emelie Nyström som passar på att delta i manifestationen när hon är inne i stan.
 

För hundrade torsdagen i rad protesterade Kommunal på Mynttorget i Stockholm. Manifestationen mot regeringens politik lockade ett 60-tal åhörare i höstregnet.

– Den politik som regeringen för är tydlig både när det gäller klass och kön. Trots att kommuner och landsting fick tio miljarder ser vi att kommunerna skär ner som planerat. Pengarna kom för sent, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Hon lägger till skattesänkningar, höjd a-kassa, vårdnadsbidrag, nedskärningar inom arbetsmiljö och inom komvux som fler exempel på den politik Kommunal anser vara orättvis.

Det var drygt 60 personer som hade tagit sig till Mynttorget för att protestera och lyssna på tal av Ylva Thörn, LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist och Elisabeth Brandt-Ygeman från LO-distriktet i Stockholm. Varenda torsdag sedan hösten 2007, oavsett om det varit en nyårsdag eller skärtorsdag, har förbundet protesterat här.

Visade framfötter
Djurvårdaren Emelie Nyström har varit här förr. Hon passar på när den fackliga kursen hon går sammanfaller med en protesttorsdag. Då är hon nämligen inne i stan, och har nära till Mynttorget.

– Det är bra att Kommunal visar framfötterna. Det är lite speciellt att det är hundrade gången. Det här kommer att fortsätta fram till valet, säger hon.

Det är inte bara i Stockholm som förbundet visat sitt missnöje. I resten av landet anordnas protester i samband med dagen för a-kasseutbetalningar. Totalt sett har det blivit över 500 demonstrationer.

Får ni något gehör?
– Det är väl inget drömscenario precis. Men det är viktigt att vi står just här, med riksdag, regeringen och Moderaternas kansli alldeles i närheten. På det här sättet kan de som bestämmer om våra medlemmar få direktinformation, säger Ylva Thörn.

Hon tror inte att facket riskerar att skrämma bort medlemmar som röstar borgerligt, och poängterar att det är en facklig, inte en partipolitisk, protest mot de nedskärningar som drabbar Kommunals medlemmar.

Hade ni stått här om regeringen hade varit S-ledd i dag?
– Jag förutsätter att vi hade haft en annan politik då. Vi har fler gemensamma värderingar, och man kommer inte ifrån att välfärden, där våra medlemmar befinner sig, är politiskt styrd, säger Ylva Thörn.