Gordon Brown och George W Bush som arbetslösa Brownman och W-man.
 

George Bush är en schimpans – och ledande politiker ser ut som töntiga superhjältar med kalsongerna utanpå kläderna. Den brittiska tecknaren Steve Bell tar gärna ut svängarna.

– Det finns mycket att ogilla i politiken, men jag tycker också om politiker. Jag gillar att titta på dem, säger han på telefon från The Guardians redaktion.

Steve Bell är tidningens chefstecknare, och i morgon öppnar en utställning med hans bilder om arbetslöshet på Arbetets museum i Norrköping.

Bilderna är politiska och han beskriver sin politiska hemvist som till vänster om Labourpartiet. Han berättar att teckningarna ger honom en möjlighet att lätta på trycket och få utlopp för sin ilska.

Häcklade Thatcher
Steve Bell har arbetat i nästan 30 år på The Guardian. På 1980-talet gjorde han sig känd med serien Maggie’s Farm. Den beskrev och häcklade Margaret Thatchers styre. Han ritade den konservativa premiärministern med ett utstående vänsteröga – det onda ögat.

Många gånger framställer han politiker som superhjältar och driver med deras oförmåga att åstadkomma något. Margaret Thatchers efterträdare John Mayor var inte riktigt en Superman utan en Super-useless-man med kalsongerna utanpå kläderna, enligt Steve Bell.

Bell går också hårt åt Storbritanniens nuvarande premiärminister Gordon Brown och USA:s förra president George Bush. Han skildrar dem som töntar som inte riktigt vet vad de ska ta sig till.

Brown i skiten
I en teckning, som liknar ett känt foto på två arbetslösa under 30-talsdepressionen, står de två politikerna och hänger i ett gathörn med händerna innanför kalsongerna. I en annan teckning gör Gordon Brown tummen upp för att åka vattenskidor i en sjö av avföring och han hoppas på att bli dragen av en kanotist med trasig paddel.

– För mig är arbetslöshet ett ständigt tema. Den påverkar människor och samhället djupt, säger Steve Bell, som kommer till vernissagen i Norrköping. 

Han är en välkänd politisk illustratör och han har både utsetts till hedersdoktor vid flera brittiska universitet och fått en rad utmärkelser för sina bilder.

Folkets röst

Utställningen i Norrköping heter Att ha eller inte ha ett jobb. Den ordnas av EWK-museet, som öppnades i våras och är en del av Arbetets museum.

Intendent Carina Milde är mycket entusiastisk över utställningen. Hon svär glatt och blandar svenska och engelska i sin beskrivning av Steve Bells bilder.

– Det är folkets röst. Det är att sätta pekfingret i magen på makthavarna och skratta, säger hon.

Carina Milde tycker att Steve Bell arbetar i den klassiska svenska tecknaren EWK:s anda. Brittens bilder är elaka, oerhört medvetna och inte bara skämtteckningar utan journalistik och en del av en fortlöpande nyhetsrapportering, enligt museiintendenten.
Göran Jacobsson

Utställningen öppnar på EWK-museet i morgon och pågår till den 31 januari 2010.