– Än en gång måste a-kassorna anpassa sig till nya regler på mycket kort tid. Belastningen ökar på redan hårt ansatta a-kassor. säger Harald Petersson.

För att de långtidssjuka som utförsäkras i vinter ska ha något att leva av ska de få de snabbkvalificera sig för aktivitetsstöd. I regeringens höstbudget framgår det att a-kassorna får ta hand om dem efter en snabb kvalificeringsperiod på tre månader.

Harald Petersson, chef för Handels a-kassa och ordförande i A-kassornas samorganisation, bedömer att den grupp långtidssjuka som måste söka sig till arbetsförmedlingarna nästa år för med sig mycket krävande administration vid a-kassorna. Och det i ett läge när många a-kassor ligger efter med utbetalningarna till de arbetslösa.

– De som nu lämnar sjukförsäkringen är många. De kommer att behöva mycket information på kort tid. Och eftersom många av dem har lämnat a-kassan sedan ett antal år tillbaka måste många gamla handlingar letas fram, säger Harald Petersson.

De nya reglerna innebär bland annat att de långtidssjuka som åker ut ur sjukförsäkringen får kvalificera sig snabbare än normalt för aktivitetsstöd. De kommer också att få tillgodoräkna sig arbetad tid mycket långt tillbaka – tidsramen sträcks ut genom att upp till tio år av sjukdom får räknas bort.

– Det är förstås positivt att dessa människor får försörjning, säger Harald Petersson. Och att a-kassorna kommer att få nya medlemmar. Men som vanligt får vi ytterst ont om tid att anpassa oss.

Läs också: artikeln ”Långtidssjuka ska få genväg till a-kassa” 2009-09-21