Den hårda kritiken mot Karolinska universitets­sjukhuset i Huddinge är bara början. Över­beläggningarna på fler sjukhus ska granskas.

 

– Vi tänker inte släppa det här, säger Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen.

I våras begärde Kommunals, Vårdförbundets och Läkareförbundets huvudskyddsombud på Karolinska i Huddinge att Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen skulle gripa in. Resultatet blev hårda krav på sjukhuset.

– Det kan vi ha glädje av. Vi har exakt samma problem i Göteborg, framför allt på Östra sjukhuset. Överbeläggningar har blivit något permanent, berättar Monica Hammarstrand, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Östra sjukhuset.

Mer regel än undantag
Överbeläggningar verkar snarare vara regel än undantag. På sjukhuset Näl, mellan Trollhättan och Vänersborg, gjorde några chefer bland läkarna en anonym anmälan till Arbetsmiljöverket i somras.

I Karlstad, Umeå, Luleå, Uppsala, Helsingborg och Linköping berättar fackligt aktiva i Kommunal och Vårdförbundet om överbeläggningar. På många håll har det varit en tuff sommar.

LO-tidningen har ringt till elva sjukhus. Överbeläggningar är ett problem överallt utom i Sundsvall och Jönköping.

Två månaders frist
Precis som på Karolinska granskade Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen överbeläggningar i Göteborg under vintern och våren. Arbetsmiljöverket fortsätter i höst. Dessutom granskar båda myndigheterna universitetssjukhusen i Malmö och Örebro.

Socialstyrelsen ger Karolinska i Huddinge två månader att lösa problemen – annars blir det 500 000 kronor i böter den 15 november. Arbetsmiljöverket hotar med ett beslut om böter i januari.

Det imponerar inte på Olle Hammarlund, Kommunals huvudskyddsombud på Umas i Malmö. Sjukhuset bryter mot kravet på 80 centimeter fri arbetsyta runt sängarna och betalar böter år efter år, men överbeläggningarna består.

– Regeringsrätten dömde ut böter första gången 2000, om jag minns rätt. Summan var 30 000 kronor. Nu är böterna uppe i 200 000 kronor. Tidigare betalade Region Skåne böterna. Nu betalar sjukhuset. Det är den enda skillnaden, konstaterar han.

Efterhängset problem
Eva-Lisa Krabbe, förbundssekreterare på Vårdförbundet, konstaterar att överbeläggningar var ett problem när hon började jobba i vården 1975. Larmrapporter och hårda tongångar från myndigheter är inget nytt. På 1990-talet hotade Socialstyrelsen med att stänga Sahlgrenska i Göteborg och för några år sedan polisanmäldes Bollnäs sjukhus.

Men inget hände.

– Det behövs andra incitament för att lösa problemen. Nu hamnar vi i ett moment 22. Med böter blir svaret: ”Ja, vi gör fel – men vi klarar inte av att göra något åt det, så vi betalar böterna och fortsätter som förut”, säger Eva Lisa Krabbe.

Samarbetet mellan Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket är nytt. Därmed hamnar fokus på både patienternas säkerhet och arbetsmiljön. Även de mest luttrade tycker att det är ett steg åt rätt håll.

Och Socialstyrelsen utlovar en uthållig satsning.

– Vi har inte alltid varit konsekventa i att följa upp saker och ting. Vi har gjort inspektioner, pekat på brister och förutsatt att vårdgivarna ska rätta till dem. Det har blivit kortsiktiga förändringar, konstaterar Per-Anders Sunesson och tillägger:

– Den här gången ska vi inte släppa taget.

FAKTA / Sjukhusen som granskas
Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket granskar överbeläggningar på följande sjukhus:
• Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge
• Östra sjukhuset i Göteborg
• Universitetssjukhusen i Malmö och Örebro.