Facket fixar jobben till arbetslösa medlemmar. IF Metalls avdelning i Norra Älvsborg startar en jobbförmedling vid årsskiftet, och tanken är att den ska spridas till resten av förbundet.
– Unionen har sin inkomstförsäkring som ger arbetslösa högre ersättning. Vi vill ge dem jobb i stället, säger Per Källvik, ombudsman på avdelningen.

IF Metall har drabbats hårt av både av arbetslöshet och medlemstapp det senaste året. I Norra Älvsborg, där en stor del av medlemmarna finns om den krisdrabbade bilindustrin, drar avdelningen nu i gång en facklig jobbförmedling.

– Vi vill höja medlemsvärdet för dem som blivit friställda. Det är viktigt att vi gör något för dem och att de stannar kvar i facket, säger Per Källvik.

Komplement
Jobbförmedlingen har diskuterats sedan i maj och grundtanken har varit att arbetssökanden ska kunna lägga ut sina meritförteckningar och presentationer av sig själva på en hemsida. Arbetsgivare i trakten som söker personal kan sedan lätt hitta rätt kompetens i fackets resursbank.

– Vi blir ett komplement till Arbetsförmedlingen. Vi har ett nätverk av lokala företag och vi vet både vilken kompetens våra medlemmar har och vad företagen behöver, säger Per Källvik.

Idén har fått positiva reaktioner från medlemmar och från företagen.

– Många företag vill inte vända sig till arbetsförmedlingen, för då får de 300 sökande. Vi kan hjälpa dem att snabbt hitta just den person de behöver, säger Per Källvik.

Centralt intresse
Även IF Metall centralt är intresserade av projektet. En arbetsgrupp har tillsatts för att se om det går att sprida jobbförmedlingen till samtliga medlemmar. Både avdelningens förslag och en mer omfattande modell av facklig jobbförmedling som redan finns i Danmark ska analyseras och utvärderas.

– Kanske väljer vi vår modell, eller den danska, eller en blandning. Vi vet inte än, arbetsgruppen har precis startat, säger Per Källvik.

Jobbförmedlingen i Norra Älvsborg blir ett pilotprojekt. Det ska avrapporteras till IF Metalls förbundsstyrelse den sista mars.

– Det innebär att vi måste vara i skarpt läge vid årsskiftet, så det drar snart i gång, säger Per Källvik.