Hon är lång och färgstark, syns tydligt när hon kommer in på lunchrestaurangen. Motståndaren som efter fem år i EU vill ge politikerna i parlamentet mer att säga till om.

Anna Hedh, Europaparlamentariker (S), är i Stockholm för att utöva inflytande – den här gången på ett seminarium inom nykterhetsrörelsen.

En ny femårsperiod har börjat i EU-parlamentet efter valet i juni. Den här gången åker hon till Bryssel och Strasbourg med lätt hjärta. I år var det roligt att börja arbeta efter sommaruppe-hållet.

Hon brinner mest för att övertyga Europa om att alkohol är skadlig för folkhälsan och att drickandet behöver lika hård reglering som rökandet.

– Jag vill att EU lagstiftar om alkohol precis som när det gäller tobak.

Renlevnad
Anna Hedh är uppvuxen med mamma och styvpappa som var engagerade i Frisksportförbundet. Styvfar var Kjell E Johansson, legendarisk ordförande i nykterhetsrörelsen och orädd vänsterpartist.

Anna Hedh för stafettpinnen vidare för ett liv utan tobak, droger och alkohol.

Samtidigt vill hon öka barns rättigheter, stoppa trafficking, få jämställdhet mellan kvinnor och män, stärka löntagarnas inflytande …

– Jag vill väldigt mycket. Men jag inser att när det gäller reformer som inte handlar om att stärka marknaden så har kommissionen inte bråttom med att föreslå nya lagar.

EU-kritiker
Hon är en EU-kritiker. Många som känner samma oro för att EU ska få större makt över Sveriges grundlagar kryssade för henne i valet år 2004, över 32.000 väljare. De förde henne från plats 31 på den socialdemokratiska valsedeln till tredje plats – och rakt in i parlamentet.

De andra svenska S-parlamentarikerna mötte henne med iskyla under de första åren. Ett helvete följde, berättar Anna Hedh.

Fortfarande blänker det till av tårar i ögonen. Hon sväljer hårt och säger att det var mobbning på hög nivå, men att ”det där är passerat”.

– Jag träffade en psykolog en gång i veckan som var inne på att jag skulle hoppa av för att skydda mig själv. Men jag är mycket envis. Så småningom ebbade trakasserierna ut.

Röstade nej till fördraget
I valrörelsen 2004 handlade mycket om den nya EU-konstitutionen som fransmän och holländare senare sa nej till i folkomröstningar. Men inte mycket har förändrats sedan dess, anser hon.

I våras var hon den enda socialdemokraten i parlamentet som röstade nej till Lissabonfördraget.

Är det något du som EU-kritiker ändrat uppfattning om efter de första fem åren?

– Ja, jag har upptäckt saker som jag hade fel om. En konkret sak är att i dag vill jag att EU-parlamentet får mer makt även om det innebär att Sveriges riksdag tappar inflytande.

– Parlamentet kan påverka, det har jag upplevt flera gånger. Och utan ett starkt parlament får tjänstemän som inte är folkvalda otroligt mycket mer makt.

– Industrin hotar hela tiden med att lägga ner fabriker om EU kommer med förslag som ska stärka folkhälsan och miljön.  Marknaden går före människan i EU. Det är därför jag fortfarande är en kritiker.

Vem säger att länderna förlorar hundratusentals jobb för att EU skärper alkoholpolitiken? Det är inte seriöst att bara slänga runt en massa siffror för att skrämmas, anser hon.

Vad är du mest stolt över från din första period i parlamentet?

– Mest stolt är jag över att jag stannade kvar, att jag inte gav mig. Sedan är jag stolt över mitt arbete med alkoholpolitiken och att jag år 2007 blev utsedd till Årets EU-parlamentariker inom kategorin hälsa och miljö.

Anna Hedh blir glad över frågan om hur mycket hon tjänar – ”för det går så många skrönor om förtjänsten i medierna”.

Svaret är 46.000 kronor i månaden efter EU-skatt och svensk skatt. Traktamentet är 2.000 kronor per dag de dagar hon arbetar i Bryssel och i Strasbourg, cirka tre dagar i veckan.

Till detta läggs en omkostnadsersättning på 40.000 kronor i månaden, men halva den summan går till en pott som s-parlamentarikerna ska använda för att anställa en serviceperson i Sverige, uppger hon. Och för resorna till och från Bryssel och Strasbourg får hon ut de faktiska kostnaderna.

Anna Hedh har ändå svårt att hantera att människor tycker att hon och de andra parlamentarikerna tjänar för mycket. Hon värjer sig och säger att hon skänker mycket pengar till olika välgörande ändamål.

– Min man och jag vet allt om hur det är att vända på varenda krona och inte ha ett öre kvar i slutet av månaden. Det är klart att det blev nästan chockartat när jag plötsligt tjänade som en riksdagsledamot.

Men varför skulle just du inte vara värd pengarna?

– Det är nog det här gamla som sitter i. Jag har jobbat och slitit med människor men aldrig fått riktigt betalt för det.

 

 

FAKTA / EU-parlamentariker och fritidsledare

Namn: Anna Hedh
Ålder: 42 år.
Bor: Villa i Mörbylånga på Öland. Dit flyttade hon med sin man 1991. ”Där fanns sommarstugan under min uppväxt och jag ville bosätta mig på Öland.”
Familj: Mannen Roger Hedh, personlig assistent i Mörbylånga kommun och nämndeman för Vänsterpartiet. En son, 18 år, och två döttrar, 17 och 7 år.
Utbildning: Gymnasium och fritidsledarutbildning på folkhögskola samt ”många kurser i social omsorg”.
Jobb: Olika jobb inom vård och omsorg i Mörbylånga samt socialdemokratisk kommunpolitiker. EU-parlamentariker sedan fem år tillbaka. Ordförande för Socialdemokratiska EU-kritiker.
Fritidsintressen: Läser, läser, läser och går på bio med sin man så fort det finns tid.
Senast sedda filmen: Män som hatar kvinnor.

 

Gun Jacobsson

Skriv ett e-postbrev till redaktionen