Facken behöver aktivt säga nej till förändringarna som arbetsgivarna och regeringen genomför. För detta behövs nya ledningar i fackförbunden. Det sa Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning i Figeholm, på ett protestmöte på Segels torg igår, tisdag, i samband med riksdagens öppnande.

– Vi måste ta upp den knutna näven ur fickan och börja protestera. Varför kan facken inte bara säga nej och organisera en politisk strejk?

Mötet på Sergels Torg föregicks av en demonstration, som enligt arrangörerna hade 2.500 deltagare. Protesterna ordnades av Septemberalliansen, som består av fackliga företrädare och politiska vänsterorganisationer.

Dennis Bäckman sa också att facken förlorar medlemmar för att de inte är aktiva. Ett grundproblem är att fackens ledare har så bra betalt. De lever ett annat liv än medlemmarna och förstår därför inte längre medlemmarnas problem och hur de tänker.

Inte i LO:s namn
Tidigare har han lyft fram att LO:s Wanja Lundby-Wedin och socialdemokraternas Mona Sahlin borde avgå. Det tog han inte upp i sitt tal på Sergels torg.

– Det är patetiskt och sjukt att det ser ut som om Moderaterna är den främste försvararen av las.

Dennis Bäckman hade hellre sett att protesterna skett i LO:s namn, men LO förklarade i våras att man inte vill genomföra något sådant när riksdagen öppnar utan kommer istället att ordna manifestationer vid andra tillfällen.

Upprop mot regeringen
I början av maj var Dennis Bäckman en av 38 fackliga företrädare bakom ett upprop som manade till kamp mot den borgerliga regeringen, massuppsägningar och mot direktörernas höga ersättningar. Uppropet blev en namninsamling. Det finns ännu ingen sammanställning av denna. Dennis Bäckman säger att det ”gått sådär”. Han själv har samlat in runt 120 namn.