Såväl kommunledningen i Hammarö som fackklubbarna togs på sängen när kemikoncernen Akzo Nobel meddelade att fabriken i Skoghall ska slås igen.

Samtliga 153 anställda förlorar jobben.

– Det är klart som tusan att man känner sig maktlös. Vi ställs inför fullbordat faktum och det finns ingen möjlighet för oss att agera, säger kommunalrådet Siw Gidlöf (S) till TT.

Akzo Nobel Industrial Chemicals i Skoghall söder om Karlstad är världens äldsta elektrokemiska fabrik. Den startade 1918 och där tillverkas i dag kvalificerade baskemikalier som klor, natronlut och monoklorättiksyra (MCA).

Fick försäkran
För några år sedan gjordes en investering på omkring 40 miljoner kronor i produktionen av järnklorid och i samband med det gjordes vissa utfästelser.

– Vi fick en försäkran om att fabriken skulle bli kvar, säger Siw Gidlöf.

Även om man på Pappers sektionsklubb hade på känn att fabriken inte skulle bli kvar i evighet kom onsdagens besked som en överraskning.

– Vi trodde den skulle få vara kvar i några år till, som en backup till fabriken i Holland, och inte minst efter investeringen som gjordes, säger ordföranden Torkel Westerlund.

Han konstaterar att medelåldern bland de 153 som ska varslas om uppsägning, 80 arbetare och 73 tjänstemän, är 54 år.

– För många blir det svårt att hitta nya jobb.

Tredje störst
Akzo Nobel är Hammarö kommuns tredje största arbetsgivare. 14.655 personer bor där och omkring 350 är redan i dag öppet arbetslösa.

Lars Andersson, ansvarig för Akzo Nobels MCA-verksamhet, säger att beslutet var smärtsamt men nödvändigt och beror på att marknaden förändrats och drastiskt minskat bland annat i Norden. Fabriken är inte längre lönsam.

Kemikoncernen som helhet, med totalt 60 000 anställda, redovisade en vinst före skatt på tre miljoner euro för det första kvartalet i år. Motsvarande period i fjol gjorde bolaget en vinst på 73 miljoner euro.

Förhandlingarna om nedläggningen i Skoghall ska vara klara i december och sedan stängs dörrarna för gott i mars.

Från TT