Det norska valet blev mycket jämnt. Men efter en hård strid stod Arbeiderpartiet och den röd-gröna regeringen som segrare.

– Jag har ingen partinål. Kan du ge mig din, sa Trond Giske stressat till sin assistent.

Kulturministern var påtagligt nervös då han stod i hissen i Folkets Hus i Trondheim på väg upp till Arbeiderpartiets valvaka.

Svårtippat
Den norska valrörelsen har varit ett svårlöst pussel för landets valforskare och politiska analytiker. Dels har opinionssiffrorna pendlat mellan de röda och de blå, dels har den borgerliga oppositionen haft en hård intern strid. Det borgerliga partiet Venstres partiledare sa före valet att han hellre skulle stödja de röd-gröna än att ingå i en regering tillsammans med Fremskrittpartiets Siv Jensen.

Många spekulerade i hur nya partikonstellationer skulle kunna se ut.

Jubel i Trondheim
När klockan blev nio i går kväll var det trångt och varmt på Arbeiderpartiets valvaka i Trondheim. Ett hundratal par ögon följde valvakan på storbildsskärmar. Det var alldeles tyst då programledaren presenterade den första valprognosen.

Så bröt ett lättat jubel ut.

De röd-gröna var i ledning.

Då stort sett samtliga röster räknats fick de röd-gröna 86 mandat medan den borliga oppositionen fick 83.

Valets vinnare var Jens Stoltenberg. Arbeiderpartiet fick drygt 35 procent av rösterna och har nu 64 mandat, vilket är tre fler än förra valet.

På den borgerliga sidan var det Høyre och Fremskrittspartiet som gjorde ett starkt val. Høyre slutade på 30 mandat, vilket är sju fler än det förra valet.

Fremskrittspartiet
Fremskrittspartiet gick också fram och har nu 40 mandat, vilket är två fler än tidigare. Även om partiet ökade sitt stöd med marginella 1 procentenhet så har det stärkt sin ställning. På valnatten upprepade Siv Jensen flera gånger att hon var beredd att samarbeta med de andra borgerliga partierna som tidigare varit skeptiska till ett samarbete. Frågan blir om de nu kommer att ändra sig.

Bland valets förlorare finns Sosialistisk Venstreparti som ingår i den röd-gröna regeringen. Det tappade fyra mandat jämfört med valet 2005.

Den stora förloraren är dock det borgerliga partiet Venstre som sent på natten till tisdagen endast hade 3,9 procent. Partiet riskerar därmed att falla ur parlamentet.

Lämnar in
Lars Sponheim, Venstres partiledare, är den på borgerliga sidan som hårdast attackerat Fremskrittspartiet och dess partiledare Siv Jensen som enligt honom står för främlingsfientlighet och populism.

När valresultaten började ramla in stod det klart att de borgliga väljarna flytt partiet, och Lars Sponheim förklarade sent på kvällen att han lämnar posten som partiledare.

Valdeltagandet har minskat, och 73,8 procent av norrmännen gick till valurnorna.

FAKTA / Norska valresultatet

Röd-gröna    
Arbeiderpartiet 35,5 (+2,8)
Sosialistisk Venstreparti 6,1 (-2,7)
Senterpartiet 6,2 (-0,2)
     
Borgerliga    
Fremskrittspartiet 22,9 (+0,9)
Kristelig folkeparti 5,5 (1,2)
Hoyre 17,2 (+3,1)
Venstre 3,8 (-2,1)

Procentsatserna gällde på tisdagsmorgonen då 99,9 procent av rösterna var räknade.

 

Läs också: artikeln "Arbeiderpartiet lärde av Obama" 2009-09-15